Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

recept

Trik koji znaju rijetki: Neočekivana namirnica učinit će kupus i rasol ukusnijim

Kiseli kupus, jedna od najpopularnijih namirnica tijekom zime
23.12.2015., Sibenik - Kiselo zelje jedna je od najpopularnijih namirnica s trznice tijekom zimskog perioda."nPhoto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Iako domaćice uglavnom imaju svoje provjerene recepte za kiseljenje kupusa, gotovo smo sigurni da rijetko koja od njih u bure stavlja – dunje

Bez kiselog kupusa mnogi ne mogu zamisliti zimu, a malo ko zna da je ovo povrće puno zdravije baš u tom obliku od svježeg. Bogat je vlaknima, vitaminom C, K i brojnim vitaminima grupe B. Uz to, ne manjka ni u magnezijem, kalcijem, željezom, a sadrži i veliku količinu mangana i bakra.

Iako domaćice uglavnom imaju svoje provjerene recepte za kiseljenje kupusa, gotovo smo sigurni da rijetko koja od njih u bure stavlja – dunje.

Potrebni sastojci: 30 kg kupusa, kilogram soli, biber u zrnu, tri do četiri zrele dunje, lovorov list, duboka plastična posuda s poklopcem, pamučna krpa velike gustine, drvene letvice, veliki kamen, rende.

Postupak pripreme:

Prvo očistite glavice kupusa od vanjskih listova i operite ih. Zatim odvojite glavice koje ćete ostaviti za sarmu (obično se ostavlja tri do šest). Izdubite ih u sredini kako biste sklonili korijen i udubljenje napunili solju.

Prvi red koji ide u posudu je naribani kupus. Nakon što ste ga naribali i stavili na dno, posolite i pobiberite kupus po želji. Na vrh dodajte nekoliko kriški dunje i dva lovorova lista. Na njega slažete glavice (najčešće stanu tri) i ponavljate postupak dok ne potrošite sav kupus.

Svaki sloj kupusa snažno pritisnite nečim teškim. Preko kupusa nalijte hladnu vodu tako da ga prekrije oko dva prsta. Na vrh stavite platnenu krpu i utisnite je uz rubove, na nju stavite drvene letvice i na njih teški kamen da se glavice i naribani kupus ne bi dizali. Posudu poklopite, a ako kamen viri vani, posudu prekrijte starom krpom ili stolnjakom.

Nakon tri sedmice do mjesec, provjerite je li kupus kisel – treba imati lijep miris, a rasol mora biti bistar. Sklonite kamen, letvicu i krpu i operite ih te po potrebi dodajte vodu da prekrijete kupus. Sve ponovo vratite i složite u posudu pa pokrijte poklopcem.

Kupus se najbolje kiseli na 12 do 18 stepeni Celzijusa, a posudu držite na prozračnom mjestu gdje nema prašine.

Savjet: Dunje se dodaju kako bi kupus i rasol imali lijepu boju i još ljepši miris i okus.