Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poznati hrvatski dramatičar

Miro Gavran brčanskoj čitalačkoj publici predstavio posljednja četiri romana

miro gavran brcko

Miro Gavran je hrvatski dramatičar, romanopisac, pripovjedač i pisac za mlade, član i saradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Najizvođeniji je hrvatski dramski pisac. Djela su mu prevedena na četrdeset jezika, a njegove knjige su imale više od 200 izdanja u Hrvatskoj i inozemstvu

U okviru manifestacije Mjesec knjige u Brčkom sinoć je u Gradskoj biblioteci/knjižnici u tom gradu organizirano književno veče sa hrvatskim piscem Mirom Gavranom. Program književne večeri su vodile saradnice Gradske bibioteke/knjižnice u Brčkom Elmira Suljević i Amra Šehović.

Miro Gavran je brčanskoj čitalačkoj publici predstavio svoja posljednja četiri romana – “Nekoliko ptica i jedno nebo”, “Kafkin prijatelj”, “Jedini svjedok ljepote” i “Poncije Pilat”.

– Kao i većini mojih romana za odrasle čitatelje i u ovim romanima se bavim muško-ženskim odnosima i obiteljskim temama, ali volim obrađivati i duhovne teme, te su često moji likovi ljudi bez duhovnog uporišta koji ga pokušavaju pronaći. Ponekad posežem za biografskim temama, a nekada se bavim izrazito suvremenim temama. Tako da je očito da imam malo širi dijapazon interesovanja i teško je odrediti tematski raspon moga književnog zanimanja, ali osobno kao čitatelj volim sve to dodirnuti te onda i pišem o onome što i mene kao čitatelja zanima – izjavio je Miro Gavran.

Kada je riječ o važnosti manifestacija kakva je Mjesec knjige, Miro Gavran je ocijeno da su svi povodi za govor o književnosti dobri, ali da su sajmovi i festivali knjige te obilježavanja Mjeseca knjige povodi kada se svi zajedno malo više potrudimo knjigu približiti čitateljima.

Književno veče sa Mirom Gavranom dio je manifestacije Mjesec knjige u Brčkom koju organizira brčansko Udruženje ljubitelja umjetnosti ULJUB u saradnji sa Gradskom bibliotekom/knjižnicom a pod pokroviteljstvom Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Miro Gavran je hrvatski dramatičar, romanopisac, pripovjedač i pisac za mlade, član i saradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Najizvođeniji je hrvatski dramski pisac. Djela su mu prevedena na četrdeset jezika, a njegove knjige su imale više od 200 izdanja u Hrvatskoj i inozemstvu. Po njegovim dramama i komedijama nastalo je više od 330 pozorišnih premijera širom svijeta. Jedini je živući dramatičar u Evropi koji ima pozorišni festival njemu posvećen, izvan zemlje rođenja, na kojem se igraju isključivo predstave nastale po njegovim tekstovima, a koji od 2003. godine djeluje u Slovačkoj, u Trnavi, pod nazivom Gavranfest, od 2013. godine u Poljskoj, u Krakovu, a od 2016. godine u Češkoj, u Pragu. Od 1993. godine živi i radi kao profesionalni pisac. Njegovi dramski i prozni tekstovi uvršteni su u u brojne antologije i hrestomatije u Hrvatskoj i inozemstvu.