Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sazvao presicu

Nova Dodikova prijetnja, ali opet bez objašnjenja kako – ratom ili u Parlamentu BiH

New Project (6)

Podsjećamo, da bi se mijenjao Ustav BiH, za to je u Predstavničkom domu potrebno najmanje 28 glasova od ukupno 42

Entitet Republika Srpska će se u budućnosti, bez obzira na moguće transfere na svjetskoj geopolitičkoj sceni, sve više približavati statusu samostalnosti u vezi sa Dejtonskim sporazumom, ustvrdio je danas član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na konferenciji za novinare.

– Ukoliko bude spremnosti da se BiH vrati na ustavni poredak utvrđen Dejtonskim sporazumom, mi ćemo biti u BiH, a ukoliko to ne bude, pokrenućemo proces svoje samostalnosti. Mi ćemo se za to boriti. Previše ima dokaza koji pokazuju da RS ne može ostati u BiH i da je BiH loše mjesto za RS i Srbe u njoj – ustvrdio je Dodik, ali opet nije rekao kako misli izvesti, ratom ili legalno, u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, da bi se mijenjao Ustav BiH, za to je u Predstavničkom domu potrebno najmanje 28 glasova od ukupno 42.

Dodik je ustvrdio da će se apsolutno morati utvrditi interes RS, što će biti stvar političkih procesa.

– Јoš smo spremni da živimo u ustavnoj poziciji BiH ako neko to hoće, a ako neće, onda ćemo se boriti protiv antiustavne pozicije. O takvim temama razgovaraće se po formiranju novih vlasti – rekao je Dodik.

Dodik tvrdi da RS ima velike gubitke zato što je u BiH, počevši od toga da se problematizuje imovina RS koja, po njemu, nije problematična.

– BiH pripada samo ono što joj je dato Ustavom, i prema Ustavu BiH nema imovine, vojske, obavještajne službe, sudova. Imovina RS je riješena Dejtonskim sporazumom i bez ikakve potrebe je stavljena na dnevni red kako bi bila problematizovana. Po pitanju imovine RS koja se problematizuje, u narednim mjesecima RS će dati odgovore, i to veoma precizno, i po tom pitanju neće biti prihvaćena nijedna mjera visokog predstavnika jer je lažan – ustvrdio je Dodik.

Dodik je ustvrdio da je Dom naroda u FBiH ustavna kategorija, dok je Vijeće naroda RS nametnuo nekadašnji visoki predstavnik Volfgang Petrič koji na to nije imao pravo, i prema karakteru ta dva tijela nisu ista.

– Mi već godinama razgovaramo da uredimo Vijeće naroda. Vjerovatno će lažni visoki predstavnik ići na usložnjavanje situacije i nešto po tom pitanju predložiti. Mi to nećemo prihvatiti niti ćemo poštovati njegove odluke – tvrdi Dodik.