Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik sdp-a

Nikšić: Budi se istok i zapad, budi se sjever i jug

niksic

Nikšić se zahvalio svim građanima BiH koji su danas iskoristili svoje pravo i izašli na birališta

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH, izjavio je na press-konferenciji da je Denis Bećirović dobio prvi mandat u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

– Na osnovu rezultata današnjih izbora mogao bih reći “budi se istok i zapad, budi se sjever i jug Bosne i Hercegovine”.

Nikšić se zahvalio svim građanima BiH koji su danas iskoristili svoje pravo i izašli na birališta.

– Smatram da je mnogo veći procentualno odziv nego što to pokazuju podaci CIK-a, jer je očito da imamo biračke spiskove na kojima se nalazi mnogo mrtvih.

Za Bećirovića tvrdi da je Bosna i Hercegovina prvi put nakon rata dobila člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda koji ne dolazi iz etnonacionalne stranke.

– Denis je morao drugi put pobjediti da bi dobio prvi mandat u Predsjedništvu BiH. Ovo je prvi korak kojim preuzimamo odgovornost. Moraćemo mijenjati i stanje i sistem u BiH, poručio je Nikšić.

Podvukao je da je telefonom razgovarao sa visokim predstavnikom, ali da nije vidio detalje njegove odluke, koju je donio večeras.

– Smatram da još detalje nisam vidio a podržavam i razumijem njegovu ideju i želju da se nikada u Federaciji ne desi ono što sada imamo da se ne može konstituisati vlast odnosno da je namjera njegovih izmjena u pravcu deblokiranja formiranja vlasti u Federaciji BiH. Kad budem znao više detalja onda ću i više komentarisati – poručio je Nikšić na večerašnjoj pres-konfereciji SDP-a BiH.