Institut za globalno zdravlje u Barceloni
Jedenje u ovo doba dana moglo bi povećati rizik za razvoj raka
Biološki sat određuje i regulira ciklus spavanja i budnost i ponavlja se svakih 24 sata i poznat je kao dnevni ritam
Rak je pojam za veliki broj bolesti uzrokovanih abnormalnim rastom stanica u određenim dijelovima tijela. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, rak je drugi vodeći uzrok smrti. Neki od najčešćih vrsta raka kod muškaraca uključuju: rak pluća, rak prostate, rak debelog crijeva i rak jetre, dok su žene sklonije raku dojki, pluća, štitnjače i raku grlića maternice.
Treba reći da naš životni stil i naša prehrana igraju ključnu ulogu kad je u pitanju smanjivanje rizika od razvoja raka. Istraživači vjeruju da se mora istražiti ne samo što jedemo, već i kada jedemo, piše Times of India, a prenosi Poslovni.hr.
Prema studiji koji su proveli istraživači s Instituta za globalno zdravlje u Barceloni, vrijeme kad jedemo također može određivati ko je u većem riziku od razvoja raka. Istraživači su otkrili da ljudi koji regularno jedu nakon devet navečer i ne ostave barem dva sata nakon jela prije nego što odu na počinak su u većem riziku od dobivanja raka – u postotku to iznosi 25 %.
Zašto se to događa?
Biološki sat određuje i regulira ciklus spavanja i budnost i ponavlja se svakih 24 sata i poznat je kao dnevni ritam. Ako biološki sat vašeg tijela pravilno funkcionira, od 21 sata nadalje, vaše tijelo bi se polako trebalo pripremati za počinak, a ne postati aktivnije, što se može dogoditi nakon jela.
O studiji
Studija je proučavala 621 slučaj raka prostate i 1205 slučajeva raka dojke te proučavala 872 muškaraca i 1321 ženu koji nikad nisu radili noćnu smjenu. Uz pomoć istraživača i uptinika, pitali su ih o vremenu kad jedu i spavaju.
Ljudi koji su rekli da idu spavati dva ili više sata nakon večere bili su u 20 posto manjem riziku od razvoja raka dojke i prostate. Ipak, kad su jeli kasno, rizik od razvoja raka popeo se na 25 posto.
“Naša studija je zaključila da je pridržavanje dnevnih obrazaca prehrane povezano s manjim rizikom od raka. Ovi nalazi naglašavaju važnost procjene vremena u studijama o prehrani i raku”, rekao je doktor Manolis Kogevinas, glavni autor studije.
Iako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo zašto vrijeme uzimanja hrane utječe na rizik od razvoja raka, neki dokazi upućuju na to da bi to moglo biti posljedica poremećenog obrasca spavanja.