Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

posljednji izvještaj

Institut za ratne studije: Rusima prijeti opkoljavanje kod Lymana

mapa lyman
FOTO: Twitter / @War_Mapper

Prema ukrajinskim izvorima, Ukrajinci su u posljednja 24 sata kod Lymana preuzeli kontrolu nad naseljenim mjestima Oleksandrivka i Rubsty, zapadno od tog grada

Američki Institut za ratne studije (ISW) objavio je najnoviji izvještaj o situaciji u Ukrajini.

Navode kako je ruskim snagama i dalje prioritet strateški besmislena ofanziva, kojom ne uspijevaju zaustaviti ukrajinsko napredovanje. Ruske snage, navodi ISW, nastavljaju s neuspješnim napadima u Donjeckoj oblasti.

S druge strane, Ukrajina nastavlja s protunapadom koji ne nailazi na značajne defenzivne manevre ruske vojske. Rusi tako, navodi Institut, ostavljaju većinu okupiranih područja regijama Harkiv i Luhansk ranjivima.

Ukrajinsko napredovanje u blizini rijeke Oskil i sjeverno od rijeke Siverski Donjec moglo bi omogućiti okruživanje ruskih snaga u Limanu, strateški važnom gradu.

Prema ukrajinskim izvorima, Ukrajinci su u posljednja 24 sata kod Lymana preuzeli kontrolu nad naseljenim mjestima Oleksandrivka i Rubsty, zapadno od tog grada.

Ukrajinski izvori jučer su objavili da su snage ukrajinske vojske prešli rijeku Oskil kod Kupyanska i oslobodile istočni dio tog grada u koji su ušle prije nekoliko dana.

Ruski izvori potvrdili su samo da se “žestoke bitke vode oko sela Rubsty”, te da se Ukrajinci žele probiti do gradića Borove na istočnoj strani rijeke Oskil.

Britanci: Rusi udarima po civilnim ciljevima pokušavaju srozati moral Ukrajinaca

Britansko ministarstvo odbrane jutros je objavilo najnoviji izvještaj svojih obavještajaca o ratu u Ukrajini. U njemu se navodi kako je od početka rata 24. februara Rusija lansirala više hiljada dalekometnih projektila. No, u posljednjih sedam dana Rusija je pojačala svoje napade na civilnu infrastrukturu, pa sad cilja čak i one objekte čije uništenje nema nikakvog vojnog učinka, navode obavještajci.

Ta kategorija meta uključuje postrojenja električne mreže te branu na rijeci Inhulets u Krivom Rihu, navode.

S obzirom na to da trpi poraze na ratištu, Rusija je vjerovatno proširila popis meta u pokušaju da direktno potkopa moral ukrajinskog naroda i vlade, stoji u izvještaju.