Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

formula 1

Verstappen slavio, Ferrarijev mehaničar “zaboravio” doći na izmjenu guma

New Project (59)

U 48. krugu virtualni Safety Car morao je ‘na stazu‘, što su svi iskoristili za nove ulaske u boks. Kad su se stvari raščistile, Verstappen je ostao vodeći, Hamilton drugi, a Russell treći

Max Verstappen je u utrci za Veliku nagradu Nizozemske startao besprijekorno, sačuvao prvu poziciju i tako najavio slavlje pred svojim navijačima. Upravo to se i desilo.

Ferrari je nastavio po starom. Leclerc i Sainz držali su drugo i treće mjesto, da bi Sainz prvi od vodećih ušao u boks i tamo proveo ‘dodatnih‘ 10-tak sekundi, jer je čovjek zadužen za lijevu stražnju gumu ‘zaboravio‘ doći na izmjenu. Mehaničari očito nisu spremili četvrtu gumu i tek su je dodali iz garaže kada je Sainz bio parkiran i gubio vrijeme. Španac se u boksu zadržao preko 30 sekundi, zbog novog cirkusa svojih mehaničara.

Mercedesovi vozači Hamilton i Russell jedini su među vodećima izabrali startati s gumama srednje tvrdoće, konkurenti su bili na ‘soft‘ verziji. Dok su svi mijenjali gume između 15. i 19. kruga, Mercedesi su na stazi ostali puno duže. Hamilton je u boks ušao tek u 29. krugu i to kao vodeći, ali Verstappen ga je već bio pritiskao. Hamilton je iz boksa izašao na ‘hard‘ gumama. Russell je u boks ušao još dva kruga kasnije i na stazu se vratio iza Hamiltona.

Mercedes je na tim tvrdim gumama išao sjajno, nizali su najbrže krugove obojica vozača i Hamilton je – uz ponešto problema – u 37. krugu pretekao Pereza koji je bio na 14 krugova starijim ‘medium‘ gumama. Prvi put u ovoj sezoni Mercedes je bio brži od Red Bulla, pa i od svih ostalih.

U 48. krugu virtualni Safety Car morao je ‘na stazu‘, što su svi iskoristili za nove ulaske u boks. Kad su se stvari raščistile, Verstappen je ostao vodeći, Hamilton drugi, a Russell treći.

I onda u 57. krugu drama – pravi Safety Car izašao je na stazu, Verstappen je otišao u boks zamijeniti tvrde gume za najmekšu ‘soft‘ verziju. Hamilton je iz nepoznatih razloga ostao na stazi sa srednje tvrdim gumama. Svi drugi prešli su na ‘soft‘.

I čim se Safety Car maknuo sa staze u 612. krugu, Verstappen je odmah napao i lako prešao Hamiltona. Potom su to napravili i Russell i Leclerc.

Rezultati: 1. Verstappen (Red Bull), 2. Russell (Mercedes) +4.071, 3. Leclerc (Ferrari) + 10.929, 4. Hamilton (Mercedes) +13.016, 5. Perez (Red Bull) +18.168, 6. Alonso…

Ukupni poredak: 1. Verstappen (Red Bull) 310, 2. Sergio Perez (Red Bull) 201, 3. Leclerc (Ferrari) 201…

Pogledajte OVDJE kako je to izgledalo u boksu Ferrarija kad je Sainz ušao na prvu zamjenu guma!