Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Klub Bošnjaka uložio veto na Zakon o suzbijanju korupcije u RS

BiH

klub bosnjaka rs
Foto: Arhiv

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske pokrenuo je danas zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o suzbijanju korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovaj Zakon usvojen je na sjednici Narodne skupštine RS 11. februara.

“Razlog za pokretanje pitanja vitalnog nacionalnog interesa jeste što u ovom Zakonu nije sadržana norma koja se poštuje pri zapošljavanju konstitutivnih naroda”, rekao je predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Mujo Hadžiomerović.

Prema njegovim riječima, treba poštovati Ustav RS, prema kojem se pri zapošljavanju uzima popis iz 1991. godine, a u ovom Zakonu nije navedena bilo kakva norma o nacionalnoj i polnoj zastupljenosti.

“Pribojavamo se da bez te norme, onaj ko ima diskreciono pravo pri zapošljavanju, može zapošljavati po političkim i drugim osnovama, što je često slučaj u BiH”, rekao je Hadžiomerović.

Prema njegovim riječima, očekuje se i obrazloženje Milorada Dodika, predsjednika RS o tome zašto je odbio da potpiše ukaz o proglašenju Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima budući da je u Ustavu RS navedeno da se poštuje popis iz 1991. godine.