Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gratz: Negiranje genocida regulirati pravilno i posebnim propisom

BiH

gratz

Zastupnik Naše stranke Dennis Gratz tvrdi da zakon o negiranju genocida koji je predložila ova stranka kriminalizira negiranje genocida i drugih zločina, što trenutno, kako smatra, nije regulirano Krivičnim
zakonom Federacije BiH.

-Naglašavamo da se u Krivičnom zakonu Federacije opravdavanje i poricanje genocida i zločina protiv čovječnosti sankcioniše jedino ukoliko je izazvalo narodnosnu, rasnu i vjersku mržnju. Dakle, ne sankcioniše se čin negiranja genocida, nego zapravo samo njegova posljedica, a dosad posljedice niko nije uspio dokazati – naveo je Gratz.

Kaže da je upravo to osnovni razlog da se negiranje, minimiziranje ili odobravanje genocida i drugih zločina regulira pravilno i posebnim propisom. Kao zemlja koja je prošla kroz bolno iskustvo genocida, dodaje, vrijeme je da stavimo tačku na bilo kakvo relativiziranje ovih najtežih zločina.

Potcrtao je da je prijedlog Naše stranke u potpunosti u skladu s evropskom praksom, i posebno praksom zemalja koje su imale historijska iskustva slična našim.

Glasanjem protiv ovog prijedloga, poručio je Gratz, “zastupnici glasaju da se nastavi relativizacija zločina genocida, holokausta i zločina protiv čovječnosti u ovoj zemlji”.

-Nadamo se da će na sjednici ipak biti više zastupnika koji misle da je vrijeme da stanemo u kraj ovom problemu, od onih koji traže razne izgovore kako bi glasali protiv – zaključio je Gratz, saopćeno je iz Naše stranke.