Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjedništvo bih

Dodik ponovo potegao vitalni nacionalni interes, ljut je i na PIC

milorad-dodik (1)

Dodik je rekao da ovaj bh. entitet ne doživaljava Veliku Britaniju kao prijatelja, jer postoje opravdane sumnje da ponuđeni sporazum ne tretira ravnopravno subjekte u sporazumu

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je danas da je sporazum o trgovini i saradnji sa Velikom Britanijom štetan za BiH i da se zbog toga pozvao na vitalni nacionalni interes.

“Imam osjećaj da u podređen položaj stavlja BiH i u tom pogledu, pošto je to drugi put na odlučivanju, ja sam glasao protiv i potegao vitalni nacionalni interes”, rekao je Dodik novinarima nakon sjednice Predsjedništva BiH.

On je pojasnio da će to pitanje biti upućeno Narodnoj skupštini Republike Srpske i da vjeruje da će ga NSRS odbaciti.

Dodik je rekao da ovaj bh. entitet ne doživaljava Veliku Britaniju kao prijatelja, jer postoje opravdane sumnje da ponuđeni sporazum ne tretira ravnopravno subjekte u sporazumu.

“Zato ne možemo dati saglasnostna taj sporazum”, zaključio je Dodik.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine u izjavi novinarima je kazao da je na vanrednoj sjednici tog tijela prihvaćen budžet institucija BiH, koji je Vijeće ministara BiH predložilo s pratećim zakonom.

Prijedlogom budžeta je planirano i 12,5 miliona KM za održavanje ovogodišnjih izbora u zemlji, potvrdio je.

Nakon jučerašnje nametnute odluke visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta o finansiranju izbora u navedenom iznosu, Dodik tvrdi da je ministar finansija BiH pokušao da kaže da se 12,5 miliona KM odobrava isključivo po nalogu visokog predstavnika, što nije uvaženo, već je Predsjedništvo odobrilo nacrt budžeta predloženog od Vijeća ministara BiH.

Stoga, tvrdi Dodik, Schmidtova odluka je bila nepotrebna, kao i da “Predsjedništvo BiH svojom odlukom uspostavlja red i već danas će prijedlog budžeta biti upućen Parlamentarnoj skupštini BiH te Centralna izborna komisija može raspolagati novcem za izbore nakon što budžet odobri ta skupština”.

Dodik je izjavio i da je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt “apsolutno nepostojeća osoba” u pogledu funkcije koja se zove visoki predstavnik u BiH i njega “treba deportovati iz zemlje” na način kako to predviđa zakon koji se bavi strancima u BiH.

“Dejtonski sporazum poznaje poziciju visokog predstavnika i njegovo osoblje, kasnije je to pokušalo da se nametne kao pitanje koje je vezano za OHR koji u institunacionalnom smislu nema nikakve nadležnosti i njega treba zatvoriti”, tvrdi Dodik.

On je također ustvrdio da ponovo zasjeda neka “neformalna grupa koja sebe naziva Savjetom za sprovođenje mira, a oni ničim nisu izabrani, oni su samoizabrani i svim svojim saopštenjima pokušavaju da nametnu određena ponašanja”.

“Postavili su pred BiH neriješiva pitanja u prošlosti i doveli do toga da je BiH upala u institucionalnu agoniju. Kada se bude pisala historija vidjet će se da su oni bili značajan remetilački faktor putu ka stabilnosti u BiH”, tvrdi člna Predsjedništva BiH.

Odbijene inicijative

Obrazlažući šta se još dešavalo na današnjem zasjedanju Predsjedništva BiH, Dodik tvrdi da predsjedavajući Šefik Džaferović i član Željko Komšić nisu prihvatili da na dnevnom redu bude više Dodikovih inicijativa.

Jedna se odnosila na traženo davanje ovlasti Vijeću ministara BiH za pristupanje inicijativi “Otvoreni Balkan”, druga na Dodikov prijedlog za smjenu Šefika Džaferovića jer on, po Dodikovim riječima, “ruši spoljnu politiku BiH zastupajući lične stavove”, a treća na osudu odluka Christiana Scmidta budući da je on “osoba koja se lažno predstavlja”.

Četvrta Dodikova inicijativa za dopunu dnevnog reda, koja također nije uvažena od Šefika Džaferovića i Željka Komšića, bila je da Bosna i Hercegovina zauzme neutralni stav u odnosu na strane rata u Ukrajini.