Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jeftini bombarderi

Komercijalni dronovi u ratu u Ukrajini postaju sve ubojitije oružje

bomba dron

Od početka ruske agresije na Ukrajini, dronovi su oružje koje ima jednu od ključnih uloga, pogotovo kada je ukrajinska vojska u pitanju

Rat u Ukrajini vodi se nesmanjenom žestinom. Ključna bitna trenutno se vodi na istoku, gdje ruske okupacione snage pokušavaju izgurati ukrajinsku vojsku van granica regije Lugansk, oko gradova Sjeverodonjeck i Lisičansk.

Od početka ruske agresije na Ukrajini, dronovi su oružje koje ima jednu od ključnih uloga, pogotovo kada je ukrajinska vojska u pitanju. Turski “Bayraktar” je postao poznat u kratkom sukobu Azerbejdžana i Armenije, a svjetsku slavu definitivno je stekao u ratu u Ukrajini. Ipak, turski dron nije jeftin, i jasno je da ga ukrajinska vojska nema u izobilju.

Zato Ukrajinci sve češće koriste obične komercijalne dronove, sa improvizovanim eksplozivnim naparavama na njima, kojima je moguće nanijeti gubitke neprijateljskoj živoj sili.

Iz prostog razloga jer komercijalni dronovi ne mogu nostiti teže bombe poput “Bayraktara” ili ruskog ORLAN-10. Sada su ukrajinci patentirali dodatak za komercijalni dron koji nosi ručnu bombu.

Zapravo se radi o mamcu za ribe u koji se stavlja obična F-1/RGD-5 ručna bomba. Evo kako to izgleda.

I Rusi koriste komercijalne dronove. Na jednom od snimaka sa pro-ruskog kanala “Rudenko” vidi se ruski komercijalni dron u akciji iznad položaja ukrajinske vojske. Snimak pokazuje trenutak kada dron pušta ručnu bombu koja je ubačena u – plastičnu čašu.