Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

analiza bbc-a

Kako će Putin reagovati na ulazak Finske u NATO? Ovo su tri scenarija

putin

Kako ističe BBC-jev dopisnik za pitanja sigurnosti Frank Gardner, Putinov napad na Ukrajinu pokrenuo je upravo ono od čega ruski predsjednik strahuje – ekspanziju NATO-a na granicama Rusije

Ruska upozorenja Finskoj da ne ulazi u NATO očito nisu upalila.

Podsjetimo, danas su finski predsjednik i premijerka zajednički poručili da ta zemlja mora podnijeti prijavu za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu.

Kako ističe BBC-jev dopisnik za pitanja sigurnosti Frank Gardner, Putinov napad na Ukrajinu pokrenuo je upravo ono od čega ruski predsjednik strahuje – ekspanziju NATO-a na granicama Rusije.

Kako će, dakle, Putin odgovoriti na današnji potez Finske? Gardner navodi tri opcije.

1. Vojni manevri

Zasad Putin ima pune ruke posla u Ukrajini tako da nije vjerovatno da će krenuti u bilo kakve nagle manevre u smjeru Finske.

Ruske snage koje se nalaze u blizini granice s Finskom duge 1300 kilometara poslane su na jug.

No, s vremenom je vjerovatno da će Putin pomaknuti svoje snage, baš kao i projektile, bliže finskoj granici te narediti mornarici i zrakoplovstvu da krenu u agresivno patroliranje.

2. Hibridno ratovanje

Hakerski napadi i cyber-špijuniranje su metode kojima se Rusija služi već neko vrijeme te su usmjereni protiv većine europskih zemalja.

Može se očekivati da će one sad biti usmjerene specifično protiv Finske i Švedske, pri čemu će, kao i dosad, nijekati bilo kakvu upletenost.

3. Subverzija

Putin u pravilu razmišlja dugoročno i mogao bi zaključiti da historijska neutralnost tih nordijskih zemalja znači da bi se njihova odluka o priključenju NATO-u s vremenom mogla promijeniti.

Zbog toga bi uz pomoć online botova i lažnih profila mogao pokušati okrenuti javno mnijenje u Finskoj protiv ulaska u NATO.