Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sastanak u njemačkoj

Scholz se Vučiću žalio na Dodikove poteze, on mu uzvratio obećanjem

vucic-solc

Scholz je kazao da je u razgovoru sa Vučićem izrazio zabrinutost zbog stanja u BiH i secesionističkih težnji Milorada Dodika

Kancelar Njemačke Olaf Scholz izjavio je poslije razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Berlinu da je veoma važno da svi šalju istu poruku po pitanju “brutalnog rata Rusije protiv Ukrajine koji još traje”, ali i da je zabrinut zbog ponašanja Milorada Dodika u Bosni i Hercegovini.

Scholz je kazao da je u razgovoru sa Vučićem izrazio zabrinutost zbog stanja u BiH i secesionističkih težnji Milorada Dodika.

Vučić je izjavio da će Beograd dati sve da se nađe kompromisno rješenje po pitanju Kosova, dok je po pitanju BiH poručio da Srbija neće biti generator nikakvih problema, već će čuvati mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Predsjednik Srbije je istakao da ne misli da je samo jedna strana krivac za probleme u BiH, o čemu je, kaže, detaljno govorio Scholzu, ali je, poručuje i obećao da Srbija neće biti uzročnik bilo kakvih problema.

“Mi svoju riječ držimo i Zapadni Balkan će imati mir i stabilnost”, naglasio je Vučić.

Govoreći o dijalogu Srbije i Kosova, Vučić je rekao da „vjeruje da ćemo imati snage da dođemo do napretka u tom dijalogu, koji, ponavlja, za nas nije lak“, a razloge je, kaže, prenio Scholzu.

“Veoma je važno da istaknemo da ne možemo prihvatiti rat koji Rusija vodi protiv Ukrajine. To je posebno teška situacija i upravo u takvim vremenima ubijeđen sam da svi koji su u istom taboru moraju pružati jedni drugima podršku”, rekao je Scholz.

Vučić je izjavio da je Beograd “dobro razumio” poruku Njemačke i svih ostalih po pitanju uvođenja sankcija Rusiji.

Rekao je da Srbija nije otvorila poglavlje 31 (u pregovorima o članstvu u EU) i dodao da kao zemlja na putu ka Uniji, Srbija ima obavezu “da se postepeno usklađuje sa odlukama EU”.

“Scholz je bio vrlo jasan i na snažan način je ponovio stavove i zahtjeve Njemačke. Srbija ima drugačiji odnos i po pitanju Kosova i zato mi imamo mnogo drugih problema. Bili smo pod sankcijama čitavu deceniju i zato imamo drugačiji sentiment prema sankcijama, ali je Srbija dobro razumjela poruku i Njemačke i svih ostalih”, rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje zašto se Beograd nije pridružio sankcijama EU protiv Rusije, Vučić je naveo da se Srbija u Ujedinjenim nacijama “izjasnila nedvosmisleno i jasno po pitanju pravne i političke prirode sukoba u Ukrajini”.

“Jedino je izjašnjavanje Srbije bilo ili neočekivano ili djelimično očekivano, za razliku od svih ostalih. Kancelar Scholz je bio vrlo jasan, na vrlo snažan način je ponovio zahtjeve Njemačke i to je sve što imam da kažem”, dodao je Vučić.

On je podvukao da “nema sumnje da je izbor Srbije da bude na evropskom putu i da će buduća Vlada biti čvrsto opredijeljena za taj put”.

Scholz je, međutim, istakao je da je ključna tema razgovora sa srbijanskim predsjednikom bila dijalog sa Kosovom.

Scholz je istakao da Njemačka intenzivno podržava pristupni proces Srbije, kako kroz savjetovanje, tako i projektno finansiranje.

“Evropska perspektiva Srbije i drugih zemalja regiona mora biti nešto što mora biti pretvoreno u realnost. Moje obećanje je da ću se zalagati za to da perspektiva postane realnost“, rekao je on novinarima.