Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Ukrajinci pričaju o simptomima: Je li Rusija koristila hemijsko oružje u napadima na Mariuopolj?

kk

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je u ponedjeljak da bi Rusija mogla koristiti hemijsko oružje u Ukrajini

Ukrajina provjerava nepotvrđenu informaciju da bi Rusija mogla koristiti hemijsko oružje dok opkoljava južni ukrajinski lučki grad Mariupolj, izjavila je zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maljar u utorak.

– Pojavila se teorija da bi to mogla biti fosforna municija. Zvanična informacija doći će kasnije -izjavila je Maljar u televizijskim komentarima.

Danas je na Telegramu objavljen snimak s detaljima sinoćnjeg navodnog hemijskog napada.

U snimci navode simptome od kojih, kako tvrde, pate vojnici zbog ruske upotrebe hemijskog oružja. Među simptomima su, tvrdi Azov, hiperemija (povećana količina krvi u žilama), visok krvni pritisak, upala ždrijela i mukoznih membrana u očima, slabost i visoka temperatura. Neki od pripadnika Azova spominju i tahikardiju te izmjene niskog i visokog pritiska

Neki od boraca na snimci spominju prisutnost bijelog dima prilikom napada te navode da su odmah osjetili učinke, zbog čega je dio njih odmah kolabirao. Jedan svjedok kaže da su začuli eksploziju te su krenuli istražiti o čemu se radi.

Rusko ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je u ponedjeljak da bi Rusija mogla koristiti hemijsko oružje u Ukrajini.

Britanija i Sjedinjene Države tvrde da su upoznate s izvještajima kako je moguće da je Rusija već koristila hemijske agense u Mariupolju. Britanija je saopćila da sarađuje s partnerima na potvrđivanju takvih navoda, prenosi Reuters.