30. godišnjica
Sarajevski srednjoškolci predstavili “Kuhinju pod opsadom”
Nastavnica praktične nastave iz kuharstva Vezira Muhović Feni je kazala da su učenici kroz ovu ideju vidjeli kroz šta je Sarajevo prolazilo tokom opsade te poslali poruku mira i tolerancije
Učenici Srednje ugostiteljsko-turističke škole iz Sarajeva večeras su ispred Pozorišta mladih organizirali degustaciju jela pod nazivom “Kuhinja pod opsadom”.
Na taj način odazvali su se obilježanju 30 godina od opsade Sarajeva.
Pokazali su jela koja su Sarajlijama najčešće bila dostupna tokom ratnih godina.
Nastavnica praktične nastave iz kuharstva Vezira Muhović Feni je kazala da su učenici kroz ovu ideju vidjeli kroz šta je Sarajevo prolazilo tokom opsade te poslali poruku mira i tolerancije.
– Između ostalog pokazali smo riblju paštetu koja je u ratu bila u svakoj kuhinji, grah, leću, rižu te zapečene makarone – navela je Muhović.
Također, predstavljena je prava ratna kafa od leće i ječma.
“Kuhinja pod opsadom” jedna je od aktivnosti obilježavanja tri decenije od opsade, a prethodila je izložba britanskog fotografa Paula Lowea u Vijećnici pod nazivom ”Opsada”.