Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik: Pozivam ljude da zaobiđu Sarajevo u što širem krugu

dodik

Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, danas je na vanrednoj konferenciji za novinare pokazao tri dokumenta za koja tvrdi da su ugovori o kreditu kod Pavlović banke za kupovine vile u Beogradu, zbog čijeg “nepostojanja” je pritvoren Slobodan Pavlović, vlasnik Pavlović banke i drugi.

Prema njegovim riječima, u odluci o pritvoru navodi se da je glavni razlog za pritvaranje činjenica po njima “da ne postoji ugovor iz 2007. godine i da je taj kredit fiktivan”.

“U svojoj ličnoj arhivi našao sam ugovor od 14. maja 2007. godine potpisan između mene i Pavlović banke koji je ovjeren na propisan način”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječim kredit je pratio i Ugovor o oročavanju depozita, kao garancije za taj kredit, a svemu je prethodila odluka Nadzornog obora.

“Izložen sam neprofesionalnom, bahatom, politički motivisanim aktivnosima Suda i Tužilaštva BiH, što se može vidjeti jer je navedeno da su privedeni upravo zbog tog kredita”, kazao je Dodik.

Naveo je da je će dostaviti pronađenu dokumentaciju, da se nada da je u pitanju zabluda te da očekuje da ukine odluka o pritvoru Slobadana Pavlovića i ostalim koji su pritvoreni. Dodao je da je čudno to što je postupak pokrenut nakon isteka zakonskog roka od pet godina nakog kojeg banka može dokumentaciju da likvidira, što je i učinjeno.

dodik pavlovic dokument

Foto: Anadolija

Pojasnio je da je podigao kredit sa grejs periodom od 24 mjeseca, da je kamatna stopa zaračunata za cijeli period otplate i da na godišnjem nivou iznosi 50.000 KM. Za navedeni kredit kupio je nekretninu u Beogradu koju iznajmljuje za 4.700 evra, gotovo sav taj iznos ide na otplatu kredita. Istakao je da je odmah nakon što je podigao kredit 2007. obavjestio javnost o tome i da je vilu upisao u svoj imovinski karton iako to nije obavezan zbog hipoteke.

“Osjećam se odgovorno prema svemu što sam uradio. Za tužioce i stručnjake iz Sarajeva spreman sam uvijek dati izjavu u Banjoj Luci, ali u Sarajevo ne idem jer se tamo ne osjećam sigurno”, poručio je Dodik.

Kazao je da je Igor Crnadak tražio da se protiv njega provede velika istraga i progon.

“Igor Crnadak je u SAD tražio da se protiv Dodika provede velika istraga i progon. Ali to nije politički zahtjev. To smatram lično i oprostiti neću”.

Dodao je da će raditi po motu: “Osveta se servira hladna, nikada vruća”.

Kazao je da će nastaviti borbu protiv institucija, te da je dobio legitimne glasove naroda.

“Ja nisam Republika Srpska, već samo jedan od izabranih funkcionera u RS. Dobio sam glasove naroda, legitimno na izborima. Nastavit ću se boriti protiv tih institucija, a oni nek dižu prijave koliko hoće”.

Dodik je naglasio da srpski narod ima dvije države.

“Srpski narod ima dvije države, jedna je Republika Srbija, a druga Republika Srpska. I ja sam ponosan što sam predstavnik jedne Republike Srpske”.

Dodik je kazao da je hapšenje Fahrudina Radončića politički motivisano i da je to vidljivo.

“Pozivam ljude da zaobiđu Sarajevo u što širem krugu. Za mene je Sarajevo nesiguran grad”.