Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uprkos pritisku ambasadora

Vijeće ministara nije postiglo konsenzus o sankcijama Rusiji

vijece ministara bih 33 (1)

Specijalni predstavnik EU za BiH i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler uz prisustvo predstavnika osam ambasadora država Europske unije uručio je danas zamjeniku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministru financija i trezora Vjekoslavu Bevandi demarš, odnosno stav EU u vezi glasanja o rezolucijama Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD)

Vijeće ministara BiH nije postiglo konsenzus u vezi sa davanjem saglasnosti za glasanje guvernera BiH u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) za dvije rezolucije koje je predložio EBRD te će se o ovom pitanju izjasniti u drugom krugu glasanja.

Rezolucije se odnose na obustavu i izmjenu pristupa resursima EBRD-a za Rusku Federaciju i Bjelorusiju, u skladu sa članom 8.3 Sporazuma o osnivanju EBRD-a.

Specijalni predstavnik EU za BiH i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler uz prisustvo predstavnika osam ambasadora država Europske unije uručio je danas zamjeniku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministru financija i trezora Vjekoslavu Bevandi demarš, odnosno stav EU u vezi glasanja o rezolucijama Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

S obzirom na to da je Bevanda guverner BiH u EBRD-u, ambasadori EU su istakli da 1. aprila 2022. godine istječe rok za glasanje o dvije rezolucije EBRD-a koje se odnose na Rusku Federaciju i Bjelorusiju.