Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

IPA II Program

Dostupno 3,2 miliona eura za projekte socijalne i ekonomske inkluzije, te turizma

Edin Dilberovic11112

U okviru ovog poziva aplikantima je dostupno 3,2 miliona eura

Povodom otvaranja trećeg poziva za dostavljanje prijedloga projekata u okviru IPA II programa prekogranične saradnje Srbija – BiH 2014 -2020 danas je u online formatu održana konferencija, čiji su organizatori bili Ministarstvo za evropske integracije i Ministarstvo finansija Srbije te Direkcija za evropske integracije.

U okviru ovog poziva aplikantima je dostupno 3,2 miliona eura i to za projekte u oblasti socijalne i ekonomske inkluzije te razvoja turizma u programskom području koje u BiH obuhvaća 67 općina i četiri okruga u Srbiji. Poziv je otvoren do 7. juna 2022. godine.

„Smatram da je ovaj program dao značajan doprinos jačanju i poboljšanju odnosa naročito između lokalnih zajednica u programskom području Bosne i Hercegovine i Srbije. Mislim da svi možemo biti ponosni na brojku od preko 60 zajedničkih projekata implementiranih u okviru programa. I što je veoma važno, nećemo se zaustaviti na tom broju.”, kazao je Edin Dilberović direktor Direkcije za evropske integracije.

Učesnicima konferencije uz Dilberovića obratila se i Jadranka Joksimović, ministrica za evropske integracije Republike Srbije, a ovom prilikom predstavljeno je i 13 projekata ugovorenih tokom prošle godine, u okviru drugog poziva, čija je vrijednost 4,1 milion eura.

O IPA II Programu prekogranične saradnje Srbija-BiH 2014-2020

Opšti cilj ovog programa je jačanje društveno ekonomskog razvoja u prekograničnom području Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, kroz provođenje ciljanih i konkretnih mjera zasnovanih na komparativnim prednostima programskog područja i zajedničkoj efikasnoj upotrebi resursa. Programsko područje u BiH čini 67 jedinica lokalne samouprave i četiri okruga u Srbiji. Više informacija o Programu prekogranične saradnje Srbija – BiH dostupno je na www.srb-bih.org i https://www.dei.gov.ba/bs/srbija-bih.