Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada RS-a protiv rada pregovaračkog tima za zaključenje protokola uz SSP

vlada rs zgrada (2)

Vlada Republike Srpske (RS) i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a izražavaju neslaganje s načinom rada pregovaračkog tima u okviru pregovora radi zaključenja protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU, kao i s postupcima šefa bh. delegacije.

-Članovi pregovaračkog tima uime RS-a koji treba da učestvuju na službenoj rundi pregovora zakazanoj za sutra, 16. februara 2016. godine, nisu učestvovali u izradi pregovaračke pozicije BiH, koju je Vijeće ministara BiH usvojio 9.februara 2016., saopćeno je danas iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a.

Svi materijali, kako se navodi u saopćenju, koji će se razmatrati na sutrašnjem sastanku izrađeni su bez konsultacija s institucijama RS-a, iako RS-a uređuje i obezbjeđuje osnovne ciljeve i pravce razvoja poljoprivrede i sela na svojoj teritoriji.

-Ponuda BiH prema EU za otvaranje tarifnih kvota za poljoprivredne proizvode, koja je članovima pregovaračkog tima, dostavljena dan uoči sastanka je izuzetno nepovoljna po poljoprivredni sektor RS-a i Bosne i Hercegovine u cjelini, stoji u saopćenju.

Vlada RS-a i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a ostaju pri stavu, navodi se, da bi promjena pregovaračke pozicije BiH u pregovorima s EU, a u vezi tradicionalne trgovine s Hrvatskom, „bila izuzetno štetna po agrarni sektor RS-a i BiH u cjelini, te da carinska zaštita za poljoprivredne proizvode za koje je dokazana posebna osjetljivost, treba da ostane na snazi do ulaska BiH u EU“.