Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

do kraja 2022.

Velika Britanija postepeno ukida uvoz ruske nafte

Kwasi Kwarteng, državni sekretar za poslovnu, energetsku i industrijsku strategiju kazao je da bi tranzicija “dala tržištu, preduzećima i lancima snabdijevanja više nego dovoljno vremena da zamijene ruski uvoz”, za koji je rekao da čini osam posto potražnje u Velikoj Britaniji

Velika Britanija je objavila u utorak da će “postepeno ukinuti” uvoz ruske nafte i naftnih derivata do kraja ove godine, javlja Anadolu Agency (AA).

“Velika Britanija će postepeno ukinuti uvoz ruske nafte i naftnih derivata do kraja 2022. godine”, saopćio je Kwasi Kwarteng, državni sekretar za poslovnu, energetsku i industrijsku strategiju na Twitteru.

Istakao je da bi tranzicija “dala tržištu, preduzećima i lancima snabdijevanja više nego dovoljno vremena da zamijene ruski uvoz”, za koji je rekao da čini osam posto potražnje u Velikoj Britaniji.

“Preduzeća bi trebalo da iskoriste ovu godinu da osiguraju glatku tranziciju, tako da potrošači neće biti pogođeni.”

On je također obećao da će britanska vlada raditi s kompanijama putem nove radne grupe za naftu kako bi im “pružila podršku da iskoriste ovaj period u pronalaženju alternativnih zaliha”.

Ističući da je Velika Britanija “značajan proizvođač nafte i naftnih derivata”, napomenuo je da ta zemlja posjeduje i značajne rezerve nafte.

“Osim iz Rusije, velika većina našeg uvoza dolazi od pouzdanih partnera kao što su Sjedinjene Američke Države, Holandija i Zaljev. Radićemo sa njima ove godine kako bismo osigurali dalje isporuke.”

Kwarteng je također kazao da je tržište već “počelo da odustaje od ruske nafte”.

Napad Rusije na Ukrajinu, koji je počeo 24. februara, izazvao je bijes međunarodne zajednice, a Evropska unija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Japan i Sjedinjene Američke Države (SAD) Moskvi su uveli ekonomske sankcije.

Prema podacima Agencije za izbjeglice UN-a, oko dva miliona ljudi pobjeglo je iz Ukrajine u susjedne zemlje.