Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

LIVNO

Predstavljena pjesničko-grafička mapa “Bol s osmijehom”

bol s osmijehom (1)

Promocija je organizirana suradnjom Dubrovačkih knjižnica, Franjevačkog muzeja i galerije Gorica-Livno (FMGG) i Sveučilišne galerije Sveučilišta u Mostaru

Suradnja na polju kulture između gradova Livna i Dubrovnika nastavljena je promocijom pjesničko-grafičke mape “Bol s osmijehom”, dubrovačkih slikara Josipa Škerlja i Lukše Peka, koja je u ponedjeljak održana u prostorijama Franjevačkog muzeja i galerije na Gorici u Livnu.

Promocija je organizirana suradnjom Dubrovačkih knjižnica, Franjevačkog muzeja i galerije Gorica-Livno (FMGG) i Sveučilišne galerije Sveučilišta u Mostaru.

Promotor grafičke umjetnosti Josip Gelo je rekao kako se na području Bosne i Hercegovine tako i šire, FMGG afirmirao svojom već tradicionalnom manifestacijom Međunarodni trijenale grafike na kojoj redovito sudjeluje tridesetak zemalja iz cijeloga svijeta i sedamdesetak grafičara.

“Promocijom pjesničko-grafičke mape ‘Bol s osmjehom’ FMGG i grad Livno dodatno su potvrdili svoju zainteresiranost za ovu vrstu umjetnosti”, rekao je Gelo.

U uvodnom obraćanju ravnateljica FMGG-a Dražena Džeko je zahvalila promotorima i dubrovačkim slikarima na dolasku u Livno nakon čega je urednik mape Marin Ivanović govorio o različitosti i ujedno kompatibilnosti ove dvojice slikara.

“Ne ilustriraju Pekove grafike Škerljeve pjesme, niti se Škerljevi stihovi stavljaju u službu Pekovih grafika, nego se ponovno umiješala sudbina i sretnom koincidencijom usuglasila umove dvojice umjetnika oko teme karnevala. Slikovito rečeno, Peko objašnjava kako izgleda život s maskom, a Škerlj govori o njenom skidanju pa je i sama ova mapa poput alegorijskog ogleda o licu i naličju”,istaknuo je Ivanović.

Autorica predgovora prof. dr. sc. Katja Bakija govoreći o Škerlju istaknula je kako je on pjesnik “duboke senzibilnosti, iskustava, djetinje začuđenosti u doživljaju svijeta u čijim pjesmama se zrcali odnos prema sebi i svijetu, prepoznavanje ili neprepoznavanje drugih, otkrivanje sebe u ogledalu vremena, vječna sumnja i zapitanost nad zagonetkom življenja”.

Glazbeni ton promociji dali su učenici Osnovne glazbene škole “Franjo S. Vilhar” iz Livna.

Posjetitelji su imali prigodu na kraju promocije susresti se i družiti s dubrovačkim umjetnicima i u izložbenoj dvorani FMGG-a pogledati grafike slikara Lukše Peka urađene u tehnici linorez.