Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odgovor zapada

Nakon isključenja iz SWIFT-a, Rusiji slijedi još jedan težak udarac – “transatlanska zajedničke sila”

swift aa

Evropska unija, SAD, Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija i Kanada objavile su zajedničko saopćenje u vezi s uvođenjem dodatnih ekonomskih sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu

Sjedinjene Američke Države i evropske zemlje najavile su isključenje određenih banaka iz Rusije iz međunarodnog sistema transfera novca SWIFT, kao i onemogućavanje korištenja rezervi Centralne banke, javlja Anadolu Agency (AA).

Najavljen je i novi set sankcija za institucije i zvaničnike Rusije.

Evropska unija, SAD, Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija i Kanada objavile su zajedničko saopćenje u vezi s uvođenjem dodatnih ekonomskih sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

U saopćenju je oštro osuđen izbor ruskog predsjednika Vladimira Putina prema kojem se odlučio na rat i napad na nezavisnu i suverenu državu Ukrajinu.

“Rusija će polagati račun, a zajednički ćemo se pobrinuti da ovaj rat bude strateški neuspjeh za Putina”, navedeno je u saopćenju.

Naglašena je odlučnost u izolaciji Rusije u odnosu na ekonomije zapadnih zemalja.

“Odlučni smo još više izolovati Rusiju od naših ekonomija, povećati joj sve troškove i isključiti je iz međunarodnog finansijskog sistema”, istaknuto je u saopćenju.

Najavljene su i mjere kojima će biti ograničeno korištenje rezervi Centralne banke Rusije, koje bi ova zemlja mogla koristiti s ciljem ublažavanja posljedica nametnutih sankcija.

Od početka naredne sedmice najavljeno je i formiranje “transatlanske zajedničke sile”, kako bi se osigurala efikasna primjena sankcija, kao i zamrzavanje imovine osobama bliskim ruskim vlastima i njihovim porodicama