Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američki predsjednik

Biden: Opredijeljeni smo da završimo posao integracije Zapadnog Balkana u evropske institucije

Biden i Scholz su najviše pažnje posvetili ruskoj prijetnji prema Ukrajini. Dvojica lidera su istakla kako traže diplomatsko rješenje situacije

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden istakao je da su njegova zemlja i Njemačka opredijeljeni da dovedu do kraja proces integracije Zapadnog Balkana u evropske institucije i da tako ostvare cjelovitu, slobodnu i mirnu Evropu, javlja Anadolu Agency (AA).

Biden se u Washingtonu u ponedjeljak susreo s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, a nakon sastanka je istakao da su imali izuzetno konstruktivan razgovor te je dodao da će i dalje raditi na jačanju savezništva i opsežnog partnerstva SAD-a i Njemačke.

Biden i Scholz su najviše pažnje posvetili ruskoj prijetnji prema Ukrajini. Dvojica lidera su istakla kako traže diplomatsko rješenje situacije.

“Jasno smo stavili do znanja da smo spremni da nastavimo razgovore u dobroj vjeri s Rusijom. Njemačka je također bila lider u guranju deeskalacije tenzija i podsticanju dijaloga kroz normandijski format. Ali ako Rusija odluči da dalje napadne Ukrajinu, mi smo zajedno spremni i cijeli NATO je spreman. Danas smo kancelar i ja razgovarali o našoj bliskoj saradnji i razvili snažan paket sankcija koje će jasno pokazati međunarodnu odlučnost i nametnuti brze i teške posljedice ako Rusija naruši suverenitet Ukrajine i njen teritorijalni integritet”, kazao je Biden.

On je kazao da su razgovarali i o izazovima za međunarodni poredak koji dolaze iz Kine, Rusije i drugih konkurenata koji teže neliberalnijim budućnostima. Dodao je da se s kancelarom Scholzom složio da rade zajedno kako bi osigurali da pravila i principi koji regulišu nove tehnologije budu usmjereni na unapređenje slobode mogućnosti, a ne represije ili autoritarnosti.

Jedna od tema susreta je bio i Zapadni Balkan, o čemu je Biden govorio nakon sastanka.

“Također smo potvrdili našu opredijeljenost da kompletiramo posao integracije Zapadnog Balkana u evropske institucije i da konačno ostvarimo Evropu koja je cjelovita, slobodna i u miru”, poručio je Biden.

Biden je dalje kazao da su SAD i Njemačka bliski prijatelji i saveznici na različitim međunarodnim platformama i na bilateralnom nivou i da ne postoji pitanje od globalnog značaja u kojem Njemačka i Sjedinjene Države ne rade zajedno.

Njemački kancelar Scholz je izrazio zadovoljstvo prvom posjetom Washingtonu te je dodao da je dobro da je u ovom teškom periodu imao priliku razgovarati s američkim predsjednikom Bidenom.

On je kazao da Njemačka, SAD i NATO saveznici ne mogu šutjeti na ruske prijetnje spram Ukrajine, jer nagomilavanje ruske vojske na ukrajinskoj granici predstavlja sigurnosnu prijetnju i za Evropu.

“Vrlo smo jasno rekli da bi ruska agresija na Ukrajinu bila praćena ozbiljnim posljedicama i sankcijama. Dakle, biće visoka cijena za Rusiju. Ovo je vrlo jasna poruka. Svi su to shvatili. Mislim da je ova poruka iznova i iznova razjašnjena, tako da je čak i Rusija sada shvatila poruku”, poručio je Scholz.

On je dalje kazao da je važno iskoristiti i sva raspoloživa diplomatska sredstva, što uključuje i nastavak razgovora između Washingtona i Moskve.