Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pomoćnica direktora

SIPA i Tužilaštvo istražuju imenovanje Melihe Jahjaefendić iz 2021.

tuzilastvo-bih-sud

Osim toga, Zakon o držvanoj službi u institucijama BiH jasno kaže da za imenovanje rukovodećih državnih službenika mora biti raspisan javni konkurs (član 28, stav 2)

Tužilaštvo BiH i SIPA istražuju imenovanje Melihe Jahjaefendić u Službu za zajedničke poslove institucija BiH. Ona je prošle godine na vlastiti zahtjev razriješena sa pozicije direktorice Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine. Njena dužnost na ovoj poziciji prestaje 30. aprila 2021, piše Žurnal.

Prvog maja 2021. Jahjaefendićeva se imenuje na mjesto pomoćnice direktora u Sektoru za pravne, finansijske poslove i javne nabavke Službe. Saglasnost za ovo imenovanje dao je zamjenik direktora Službe Dragan Šojić. Novi posao dobila je na osnovu internog oglasa koji je Agencija za državnu službu raspisala u ime Službe.

Tako je prvo eliminisana potencijalna konkurencija jer nije bilo javnog konkursa, a zatim je praktično sama sebe postavila na poziciju pomoćnice iako saglasnost formalno potpisuje Dragan Šojić. No, u vrijeme trajanja konkursa za pomoćnika direktora Službe, Meliha Jahjaefendić i dalje je bila na čelu Službe.

Osim toga, Zakon o držvanoj službi u institucijama BiH jasno kaže da za imenovanje rukovodećih državnih službenika mora biti raspisan javni konkurs (član 28, stav 2).

SIPA i Tužilaštvo BiH potvrdili su za Žurnal da istražuju ovo imenovanje. Ali ovo nije prva prijava koja je stigla u državno tužilaštvo a uključuje i Melihu Jahjaefendić. Kao i tada, 2016., iz Tužilaštva i sada samo kratka poruka – predmet je u radu kod postupajućih tužilaca.

Tada je Meliha Jahjaefendić prijavljena da je kao direktorica Službe za zajedničke poslove počinila broujne nezakonitosti. Prijavljen je i njen tadašnji zamjenik Dragan Brković. U prijavi neformalne grupe državnih službenika navedeno je da su Jahjaefendićeva i Brković zapošljavali porodicu i prijatelje, te članove porodica brojnih bh. zvaničnika. Problematiziran je i treći mandat koji je pripreman za njih u Službi.

Grupa za podršku prava i pravde institucija BiH tada je upozorila da će Jahjaefendićeva I Brković ponovo biti imenovani na iste pozicije, što se 2016. Zaista I dogodilo. Prijava je poslana Denisu Zvizdiću, tada predsejdavajućem Vijeća ministara BiH, Komisiji za ljudska prava BiH PS BiH, SIPA-i, Agenciji za prevenciju korupcije i tadašnjem glavnom tužitelju BiH Goranu Salihoviću.

Osim Melihe Jahjaefendić i Dragana Brkovića navode se nezakonitosti koje su navodno počinili direktor Agencije za državnu službu BiH Neven Akšamija, generalni sekretar Vijeća ministara BiH Zvonimir Kutleša i neki drugi rukovodeći službenici u Vijeću ministara BiH.

Krajem prošle godine SIPA je po nalogu Tužilaštva BiH pokrenula istragu u vezi sa prijavom o imenovanju iz aprila 2021. No do sada nema tužilačke odluke ni u vezi sa prijavom iz 2016., starom skoro šest godina.

Žurnal je nedavno pisao kako je aktuelni direktor Službe za zajedničke poslove institucija BiH planirao da paljanskom Građenju da dva miliona KM, kako bi dokupio preostali dio zgrade u koju bi smjestio službenike, ali je pritom potpuno zaobišao Zakon o javnim nabavkama BiH.