Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tužilaštvo bih

Osmorica optužena za zločine u Vatrogasnom domu u Bosanskom Novom

tuzilastvo-bih-sud

Dodaje se da je od posljedica zlostavljanja nekoliko civila preminulo, te da su optuženi odveli više zatvorenika u nepoznatom pravcu, gdje su ubijeni a posmrtni ostaci više osoba ni do danas nisu pronađeni

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv osam bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) za zločine počinjene 1992. godine na području Bosanskog Novog (Novog Grada).

Optužnica je podignuta protiv Dragana Đurića, Sime Ličine, Nedeljka Pilipovića, Žarka Kalinića, Mire Bosančića, te Bogdana, Žarka i Jovana Graba i tereti ih za zločin protiv čovječnosti.

Iz Tužilaštva je saopšteno da su optuženi za zločine nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koji su bili protivpravno zatvoreni u logoru Vatrogasni dom.

“Zatvorene civile, prema navodima optužnice, optuženi su mučili, zlostavljali, premlaćivali na surove načine i nečovječno postupali prema njima nanoseći im teške i po život opasne ozljede, od kojih i danas imaju trajne posljedice”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je od posljedica zlostavljanja nekoliko civila preminulo, te da su optuženi odveli više zatvorenika u nepoznatom pravcu, gdje su ubijeni a posmrtni ostaci više osoba ni do danas nisu pronađeni.

Prema optužnici oni su ove zločine počinili kao pripadnici voda Vojne policije Lake novogradske brigade VRS-a u okviru širokog i sistematičnog napada na stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Bosanskog Novog/Novog Grada od aprila 1992. do novembra 1995. godine.

Iz Tužilaštva navode da u ovom predmetu planiraju pozvati 45 svjedoka i uložiti više od 150 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.