Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

afera respiratori

Svjedočila Edita Kalajdžić, sutkinja pitala: “Novaliću, šta je smiješno?”

edita kalajdzic – FOTO Armin Durgut Pixsell

Kao svjedok pred Sudom BiH se pojavila Edita Kalajdžić, generalna sekretarka Vlade FBiH koja je često spominjana tokom suđenja optuženima u ovom predmetu koje je počelo u januaru ove godine

U Sudu BiH danas je održan nastavak glavnog pretresa u predmetu “Fadil Novalić i drugi”, a koji se odnosi na spornu nabavku 100 respiratora ACM812 A plaćenih oko 10,5 miliona KM iz budžeta Federacije BiH u aprilu prošle godine.

Kao svjedok pred Sudom BiH se pojavila Edita Kalajdžić, generalna sekretarka Vlade FBiH koja je često spominjana tokom suđenja optuženima u ovom predmetu koje je počelo u januaru ove godine.

Piše: SEMIRA DEGIRMENDŽIĆ

Naime, Kalajdžić je bila jedna od učesnica razgovara u čuvenoj Viber grupi „Gensek“ putem koje je između ostalog komunicirala s premijerom Fadilom Novalićem i sad već bivšim direktorom Ureda premijera Hasanom Ganibegovićem.

Iz ranije, a i danas prikazanih poruka vidljivo je da je Kalajdžić bila osoba koja je na jasan način dirigirala prvo smjenom starog Federalnog kriznog štaba Civilne zaštite, koji je činila 21 osoba, a potom je njegov sastav sveden na devet ljudi, a što je zagovarala i Kalajdžić.

Edita Kalajdžić bila je osoba koja je u prepisci sa premijerom Novalićem i sa Ganibegovićem pominjala osobu imena Sebija, te skraćeno „Seb“,a danas je potvrdila da je riječ o profesorici Sebiji Izetbegović, generalnoj direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

DATI SOLAKU KRILA

Iako je do sada prezentiranih poruka jasno da je Kalajdžić bila osoba involvirana u sve procese u Uredu premijera tokom marta i aprila prošle godine o čemu je diskutirala, davala savjete i prijedloge i sugerirala mnoge procese u Vibet grupi Gensek, ona je danas nemušto i uz osmijeh na brojna pitanja tužitelja Džermina Pašiča odgovarala sa riječima „ne znam“, „pa, ne sjećam se“, „ne razumijem pitanje“.

Apsurdno je da se Kalajdžić koja je tokom svjedočenja spominjala neke događaje i od prije nekoliko godina, za koje je niko nije pitao, te pojašnjavala koliko je godina šef nekog sektora u Generalnom sekretarijatu Vlade FBiH na funkciji, danas nije mogla sjetiti ni čak u kojem je mjesecu prošle godine došlo do smjene Federalnog kriznog štaba Civilne zaštite, iako „ptice na grani“ već znaju da je to bilo u martu prošle godine.

Bez ikakvih argumenata, tvrdila je da je bio jak pritisak javnosti da se u to vrijeme izmijeni sastav Federalnog štaba Civilne zaštite, te je tu izmjenu koju je kroz poruke i sama podržavala, danas pravdala time da je stari Štab bio neučinkovit i da je na njega bilo brojnih žalbi.

No, zato je danas svjedokinja Kalajdžić uložila maksimum napora da bude što uvjerljivija u svom iskazu kako je samo Vlada FBiH radila u martu i aprilu prošle godine na spašavanju stanovništva tokom pandemije, kako ni većina uposlenika Vlade FBiH nije dolazila na posao, te kako su oni koji su dolazili faktički nas građane spasili najgoreg scenarija.

Tvrdila je da je bio jak pritisak javnosti da se u to vrijeme izmijeni sastav Federalnog štaba Civilne zaštite, te je tu izmjenu koju je kroz poruke i sama podržavala, danas pravdala time da je stari Štab bio neučinkovit i da je na njega bilo brojnih žalbi. Podsjećamo da je javnost u martu i aprilu prošle godine bila zabavljena kako preživjeti i osjećala se prepuštena sama sebi, a nagla izmjena sastava Štaba bila je iznenađenje i za javnost, tako da je nejasno o kakvom pritisku javnsoti je danas Kalajdžić pričala.

I danas su prezentirane sljedeće poruke iz Viber grupe “Gensek” iz kojih se iščitava uloga Kalajdžić u smjeni Kriznog štaba, 24. marta 2020. godine. Na poruku u kojoj piše : “Sebija: Solak će morati preuzeti vlast, respiratori I testovi moraju umiriti stanovništvo. Ovo se zamahuje , Kalajdžić je odgovorila:

Kalajdžić: Da, ujutro u 9 zovite Pehara, Čerkeza, Solaka i Jelku… Moramo hitno reagirati. Moramo mi preuzeti. Dati Solaku krila i izmijeniti Štab Civilne zaštite.

Novalić: Ma dat ćemo mu, ali otkud toliko mekušaca oko nas. Svi u nekim akcijskim filmovima, a Jelka mu zgrabila vlast, a zakon ovlastio njega. Da ja sad imam 20 miliona na Razvojnoj ja bi to frontalno podijelio po Federaciji i umirio sve. Ovo su beskičmenjaci.

Kalajdžić: Da.

Novalić: Imamo najbolji budžet u državi i dato je da s njim upravlja Jelka.

Kalajdžić: Moramo smijeniti Krizni štab. Preglasati šta treba ne možemo čekati Jelku.

Na pitanje tužitelja na koga je mislila kada je u porukama pisala “moramo MI preuzeti”, Kalajdžić je kazala da pod “mi” podrazumijeva kompletnu Vladu FBiH. Međutim, nije našla smislen odgovor na to kako tumači onda činjenicu da je ministrica finansija Jelka Miličević članica Vlade, a o njoj se govori u kontekstu da je se isključi iz određenih procesa. Kalajdžić je na pitanje tužitelja Pašića “šta se čekalo u odnosu na Jelku”, kazala da se ne može sjetiti.

Prikazana je i poruka u kojoj Kalajdžić 24. marta prošle godine jasno piše:

– Mijenjat ćemo i Solaka ako treba. Dok on dokaže da je u pravu mi ćemo se izvući iz krize. Kao da je komandant NATO-a- pisala je Kalajdžić u porukama premijeru Novaliću prošle godine.

Danas je Kalajdžić pak pokušala predstaviti sebe kao osobu koja nije savjetovala premijera, nego se uključivala u procese da bi oni bili kvalitetnije provedeni i da je to radila i u mandate svih sedam dosadašnjih premijera u Vladi FBiH s kojima je sarađivala.

Rekla je i da su ove poruke bile možda “malo ishitrene”, ali sve je pokušala opravdati “strahom za sudbinu građana”, a kazala je i kako je smatrala da Solaku treba ojačati ovlasti da se ne osjeća napušten od Vlade FBiH.

Podsjećamo, u vrijeme proglašenja pandemije, Vlada FBiH čiju Kalajdžić brigu za građane danas ističe građanima nije obezbijedila niti tada, a niti do danas, nijednu besplatnu zaštitnu masku, niti dezinfekciona sredstva ili neke druge potrepštine barem za najugroženije kategorije, pa je ova njena tvrdnja potcjenjivanje građana i valjda računanje na njihovu “kratku pamet” i zaborav, koji kod građana nasreću nije toliki kao kod pojedinih svjedoka u aferi “respiratori” koji su zaboravili sve ono što bi moglo ugroziti njihove ili pozicije njihovih šefova.

Ipak, Kalajdžić danas nije mogla izbjeći odgovor na pitanje, da li je Generalni sekretarijat Vlade FBiH nadležan za nabavku medicinske opreme i sredstava, te je kazala da nije.

Rekla je i da su na njenu e-mail adresu stizale ponude za nabavku te opreme, ali ih je ona kako je kazala prosljeđivala nadležnim organima “Zavodu za javno zdravstvo I Federalnoj upravi Civilne zaštite”. Međutim, Kalajdžić se nije mogla sjetiti nijednog ponuđača koji je slao ponude za nabavku medicinske opreme Sekretarijatu.

SEB JE SEBIJA IZETBEGOVIĆ

U kasnijem ispitivanju, iako je pokušala izbjeći taj odgovor tužitelj Pašić je došao i do odgovora Kalajdžić da ni Ured premijera FBiH nije nadležan za nabavku medicinske opreme. No, svjedokinja je precizno odgovorila na ovo pitanje tek nakon što joj je predsjednica Sudskog vijeća Džemila Begović uputila konkretno pitanje, je li ili nije Ured premijera nadležan za nabavke.

Prikazana je i komunikacija Edite Kalajdžić sa Fadilom Novalićem od 18. marta 2020. godine. Ona je tada pisala premijeru: “Šefe, čujte se vi direktno sa Sebijom oko cijene respiratora”.

Kalajdžić je potvrdila da je u ovom slučaju mislila na Sebiju Izetbegović, direktoricu KCUS-a.

24.03.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina – Osumnjiceni u aferi “Respiratori” te svjedokinja Sebija Izetbegovic stigli su danas u Sud Bosne i Hercegovine gdje se nastavlja sudjenje u aferi “Respiratori”. Sebija Izetbegovic
Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Iako je prije toga rekla da je sve ponude za nabavku medicinske opreme koje su stizale u Sekretarijat prosljeđivala drugim nadležnim institucijama i ustanovama, Kalajdžić danas nije dala jasan odgovor zbog čega se onda uopšte bavila respiratorima i njihovom cijenom. Njeno obrazloženje ove poruke bilo je da su “im se javljale razne mikrokreditne organizacije da im pomognu da saznaju cijene respiratora”, te da je u to vrijeme čula da KCUS nabavlja respiratore, a poznavala je jedino profesoricu Izetbegović pa je nju preporučila za dalje informacije.

Kazala je i da su imali informaciju da su respiratori prema onom što su vidjeli na internetu koštali “i oko 300.000 KM”.

Kalajdžić je upitana i da razjasni sljedeću poruku, te da kaže na koju je osobu mislila, a koju u poruci naziva „Seb“:

– Seb zove. Loši respiratori. Užas. U ogromnom smo problemu. Ako je to tačno, a jeste garant. Je li ovo što Kučuković kaže za ubijanje ljudi? – pisala je Kalajdžić Ganibegoviću 28.aprila prošle godine, a nakon što su novinari otkrili da su postojala dva ugovora za nabavku respiratora i da nisu stigli respiratori HCVE003, nego ACM812 A.

Kalajdžić je i u ovom slučaju pojasnila da je pišući „Seb“ mislila na Sebiju Izetbegović. Kazala je da kada su se na portalima pojavile informacije o dva ugovora s različitom vrstom respiratora da ju je pozvala Izetbegović i pitala je da li zna išta o tome što pišu portali, te da je ona direktorici KCUS-a rekla „da ne zna“.

Na pitanje je li znala o kojim respiratorima je riječ , Kalajdžić je rekla da ne zna. Tvrdi i da je ugovor o kupovini respiratora vidjela tek nakon što je realiziran i to u medijima. Nije se mogla sjetiti ni da li je komentirala ugovor i davala savjete premijeru Novaliću za raskid ugovora sa „FH Srebrena malina“.

No, tužitelj Pašić je potom predočio svjedokinji prepisku iz Viber grupe Gensek u kojoj je ona s premijerom Novalićem komentirala sporni ugovor.

– Šefe, ovaj ugovor treba raskinuti. Sad sam ga čitala. I tražiti povrat sredstava. Rok za isporuku je bio 15. 04. Treba kazati da ne preuzimaju ništa, pisala je Kalajdžić Novaliću, a on joj odgovara;

– Meni je bebo za danas dosta. Kako ćemo raskinuti kad su pare otišle u Kinu, napisao je Novalić.

Kalajdžić mu na to odgovara:

– Šta nas briga gdje su pare. Nije isporučio robu do 15. aprila.

Novalić potom Kalajdžić pita:

– Šta je glavni razlog raskida ugovora? Rok?, a Kalajdžić mu odgovara potvrdno, uz napomenu da je ugovor koji joj je proslijedio Ganibegović katastrofalan, te da “izgleda da nisu isporučeni ugovoreni respiratori”.

Novalić je konstatirao da bi raskidom ugovora “još bi se samo gore uvalili”.

Nakon prezentacije ovih poruka Kalajdžić se ipak sjetila da je premijer Novalić na sjednici Vlade FBiH predložio raskid ugovora. Zanimljivo da Kalajdžić kao pravnica nije znala da je ugovor potpisala FUCZ-e, a ne Vlada FBiH.

06.10.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina – Na Sudu BiH danas se nastavlja rociste u predmetu “Respiratori” gdje se na optuzeničkoj klupi nalazi federalni premijeru Fadil Novalić i drugi, a koji se terete za nabavku 100 respiratora koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zastite iz Kine uvezla kompanija “Srebrena malina”. Fadil Novalic
Photo: Armin Durgut/PIXSELL

No, uprkos tome što se većina članova Vlade FBiH u proteklih godinu i po dana izjašnjavala da nisu znali da glasaju za izdvajanje sredstava za kupovinu respiratora, nego su mislili da se u vrijednosti oko 10,5 miliona KM kupuju medicinska sredstva i zaštitna oprema za čitavu FBiH, Kalajdžić je danas uporno govorila o angažmanu Vlade FBiH u procesu nabavke respiratora.

Iako teško, tužilac Pašić danas je ipak došao do odgovora Kalajdžić na jedno pitanje,a koje se tiče toga je li Vlada FBiH glasajući 2.aprila prošle godine za odluku o odobrenju sredstava FUCZ-e iz budžetske rezerve, te sredstava posebne naknade FUCZ-e u ukupnom iznosu oko 10,5 miliona KM, mogla znati da se kupuju respiratori.

NA ODLUCI NEMA RESPIRATORA

Naime, u iscrpnom ispitivanju tužitelj Pašić je prikazao Kalajdžić odluku Vlade FBiH od 2. aprila o odobrenju sredstava za kupovinu medicinskih sredstava i opreme. U toj odluci nije bilo nikakve specifikacije o tome šta se tačno kupuje. S obzirom na to da se sve odluke Vlade FBiH parafiraju u Sekretarijatu, a potom se upućuju premijeru FBiH na potpisivanje, tužitelja Pašića je zanimalo da li je Kalajdžić na odluci Vlade FBiH od 2. aprila prošle godine kojom se odobrava oko 10,5 miliona KM za nabavku medicinske opreme i sredstava primijetila nešto drugačije u odnosu na slične odluke koje je donosila Vlada FBiH, odnosno koje su se ticale nabavki.

Svjedokinja se nije mogla sjetiti koliko je takvih odluka bilo i pojasnila je da Sekretarijat samo pripremu odluku identičnu onoj koju je donijela Vlada FBiH bez mogućnosti i prava na bilo kakav utjecaj na sadržaj same odluke.

Tužitelj Pašić je potom pokazao Kalajdžić odluku Vlade FBiH od 25.marta prošle godine u kojoj je odobreno oko sedam miliona KM za nabavku medicinskih sredstava, međutim u toj odluci za razliku od one 2. aprila bilo je jasno navedeno šta će se kupiti za sedam miliona KM.

Nakon što je prikazao tu odluku, tužitelj Pašić je pitao Kalajdžić jesu li onda članovi Vlade FBiH mogli znati na kakvu kupovinu daju saglasnost 2. aprila?

– Ako piše na odluci, znali su, ako ne piše , nisu – kazala je Kalajdžić.

Ovaj odgovor Kalajdžić u suprotnosti je s odgovorom Hasana Ganibegovića, bivšeg direktoraUreda premijera FBiH, koji je tokom svog prošlosedmičnog svjedočenja pokušao predstaviti situaciju takvom da je Vlada FBiH morala znati da se nabavljaju respiratori, iako to nigdje nije pisalo.

Kalajdžić koja je inače na čelu Sekretarijata koji se u širokom dijapazonu poslova bavi između ostalog i pripremom sjednica Vlade FBiH danas je iznijela drugačiji stav.

Kalajdžić je danas tvrdila i da joj ništa ne znači ime Edvina Kučukovića, te da je to ime vidjela u medijima.

Potom je tužitelj Pašić pokazao poruku koju joj je poslao Hasan Ganibegović u aprilu prošle godine. Riječ je o poruci koju je Kučuković poslao Ganibegoviću s molbom da je proslijedi premijeru Novaliću. U toj poruci Kučuković, inače biznismen porijeklom iz BiH a s adresom u Kanadi upozorava na opasne respiratore koji su se u to vrijeme pojavili na svjetskom tržištu.

U dosadašnjem toku suđenja ostalo je nejasno je li premijer Novalić znao za ovo upozorenje. Međutim, gotovo morbidno je to kako su olako njegovi saradnici shvatili to upozorenje, pa je Ganibegović proslijedivši tu poruku Kalajdžić napisao „da te malo sekiram“, što također govori o tome koliko su premijerovi najbliži saradnici bili „zabrinuti i u strahu za građane“, čime su pokušali pravdati svoje poteze.

Editi Kalajdžić danas su prikazane i poruke koje je razmjenjivala s Hasanom Ganibegovićem, te nakon što joj on piše „Bahra i šef nabavljali“, Kalajdžić odgovara:

– Ma, užas, užas. i ono pismo otišlo , niko ništa ne pita, treba ono poderati sve – pisala je Kalajdžić.

– Na pitanje tužitelja Pašić zna li ona ko je Bahra iz poruke, Kalajdžić je rekla da misli da je to sekretarica Bahra Džaka, a na pitanje je li joj poznato da su premijer Novalić i Džaka nabavljali medicinsku opremu, Kalajdžić je rekla da ne zna.

– Potvrdila je da kad spominje pismo u poruci misli na pismo zahvale koje je bilo spremno za Fikreta Hodžića “jer je nabavio toliki broj respiratora”, te je pojasnila da je ona potpisala to pismo. Rekla je da je bilo još pisama zahvale onima koji su pomogli Vladi FBiH nakon proglašenja pandemije, ali da je uručeno samo jedno. Ono za Hodžića zaustavljeno je negdje u pisarnici do koje je stiglo. Kalajdžić je na pitanje tužitelja da li je to pismo proslijedila Tužilaštvu BiH kazala da “to nije smatrala značajnim”, te dosta bahatim tonom je rekla da ukoliko treba Tužilaštvu da ga može proslijediti.

Kalajdžić uprkos upornom insistiranju tužitelja da pojasni zbog čega je napisala u poruci „užas, užas“, izbjegavala je da odgovori, no odgovor je ipak uspjela dobiti sutkinja Begović koja je pitala šta je mislila kada je napisala „užas, užas“.

Kalajdžić je kazala da je mislila da je užas sve što je bilo objavljivano u medijima i da bi još veći skandal bio da je otkriveno da je Hodžiću otišlo i pismo zahvale.

Tokom svjedočenja Kalajdžić je rekla i da je njena greška u tome „što se prevarila što je povjerovala što su pisali mediji“ po otkrivanju afere „respiratori“.

No, ona kao niti jedan svjedok dosada nisu ni sa kakvim argumentom pobili niti jedan navod medija koji su objavili priču o nabavci respiratora. Naprotiv, sva prepiska i odluke koje su proteklih godinu i po dana isplivali u javnost potvrdili su da je vlasnik firme „FH Srebrena malina“ zaobišao zakonske procedure i privatnim vezama došao do premijera Fadila Novalića, da su respiratori nabavljeni bez konsultacija sa stručnjacima, da nikad nije utvrđena njihova tačna pojedinačna cijena, te u konačnici što je najvažnije iz budžeta je izdvojeno 10,5 miliona KM za aparate koji nisu u upotrebi. Uz sve firma kojoj je ukazano povjerenje za nabavku najsofisticiranijih medicinskih sredstava nikada ranije se nije bavila tim poslom, nije imala dozvolu za uvoz tih aparata, a dobili su sav novac unaprijed iako respiratore nisu imali na skladištu i na kraju kasnili su s njihovom isporukom. Podsjetimo da je čak iz budžeta plaćen avionski prijevoz i to oko 300.000 KM za te respiratore, a premijer Fadil Novalić, javno je izjavio pri dolasku respiratora o čemu postoji i video snimak da su troškovi prijevoza donacija.

POLITIČKA KORUPCIJA

Odbrane optuženih su danas prigovarale i tražile da tužilac Džermin Pašić prestane s insistiranjem da se objasni ko je Sebija, jer smatraju da ne treba pominjati ime Sebije Izetbegović u ovom predmetu. Tužilac Pašić odgovorio je da je on insistirao na tome jer želi dokazati da je u ovom slučaju riječ o političkoj korupciji i utjecaju trećih osoba čije su poruke razmjenjivane u Viber grupi Gensek.

– Ovo jeste predmet političke prirode , ali u smislu političke korupcije. Ovdje je od prve poruke “Selam premijeru “, dokazano da je riječ o političkoj korupciji – kazao je Pašić.

Ipak, sutkinja Džemila Begović je kazala kako “nećemo više pitati ko je Sebija”, te da Tužilaštvo ukoliko to smatra potrebnim pripremi novu optužnicu.

Svjedokinja je danas negirala bilo kakva saznanja o ugovoru crnogorske firme “BTL Medical” sa srbijanskom firmom “Sinofarm” iako je premijer Novalić taj ugovor poslao u Viber grupu Gensek, a što je danas i prikazano u sudnici.

– Prvi put vidim taj ugovor sad – kazala je Kalajdžić.

Edita Kalajdžić očitovala se i o porukama u kojima premijer Novalić 2. maja prošle godine pita nju i Hasana Ganibegovića da li Fikret Hodžić treba gostovati u emisiji kod Senada Hadžifejzovića, kao i da li ga treba pripremiti izvjesna Dženana, kao i da bi on volio da se s Dženanom čuje Kalajdžić.

Kalajdžić je danas kazala da je “Dženana PR premijera Novalića koja mu pomaže pripremajući ga za medijske nastupe”. Kalajdžić je negirala da je ona učestvovala u pripremi Fikreta Hodžića za TV nastup kod Hadžifejzovića, a na pitanje tužitelja Pašića je li “Dženana kao PR premijera zadužena i za pripremu Fikreta Hodžića”, kazala je da ne može odgovoriti na to pitanje.

Međutim, u porukama koje slala o ovoj temi Kalajdžić je napisala između ostalog i to “da Fikret može promijeniti priču”, što također govori o njenoj umiješanosti u čitav ovaj slučaj, od samog početka do današnjeg suđenja.

Ova svjedokinja potvrdila je da je naložila sagovornicima u Viber grupi “Gensek” da brišu poruke, a to je danas pravdala nekim nesuvislim objašnjenjem da su to privatne poruke, mada je javnost odavno uvidjela da su to poruke koje se tiču javnih nadležnosti i trošenja javnog novca, ma kako ih akteri ove priče zvali.

No, sve što je radila nakon uvoza respiratora, Kalajdžić je danas pokušala opravdati time “da je spašavala obraz Vladi FBiH”.

Poražavajuće je da se na način kako se odvijala čitava situacija u vezi s nabavkom respiratora, a i nakon toga “spašava obraz” najvećem organu izvršne vlasti u FBiH i da najviši zvaničnici u administraciji te Vlade, a koje plaćamo mi, poreski obveznici bez imalo srama i stida pokušavaju opravdati najblaže rečeno netransparentne i nedopustive procese i još faktički očekuju da im na tome budemo zahvalni.

Današnje ročište u predmetu “respiratori” obilježilo je nekoliko burnih scena. U više navrata prigovore na način na koji tužitelj ispituje svjedokinju uputili su advokatica Fadila Novalića Vasvija Vidović, advokat Fahrudina Solaka Kadrija Kolić i advokatica Fikreta Hodžića, Mirna Avdibegović.

Sutkinja Begović je na jedan prigovor Vasvije Vidović koji je ocijenila neosnovanim kazala “braniteljice, sjedite dole”, na što je Vidović kazala sutkinji Begović ”stalno me prekidate, ne možete mi to kazati i sa mnom tako razgovarati, ja nisam dijete”.

Također, sutkinja Begović je u jednom trenutku dok je tužitelj Pašić pokazivao jednu od odluka Vlade FBIH Kalajdžić, obratila se premijeru Novaliću riječima: “Novaliću, šta je smiješno, je li optuženi”.

Ostalo je nepoznato šta je premijeru koji je prvooptuženi u ovom predmetu uopšte moglo biti smiješno.

Sutkinja Begović opominjala je tužitelja Pašića da ne postavlja sugestivna pitanja svjedokinji, te je ocijenila da je on “više isljeđuje, nego što je ispituje”.

Tužitelj Pašić je kazao da mora postavljati sugestivna pitanja, jer svjedokinja odbija dati odgovore.

Ispitivanje svjedokinje Edite Kalajdžić danas je prekinuto jer Tužilaštvo BiH nije pravovremeno najavilo izvođenje određenih dokaza, pa se odbrana usprotivila tome da ih izvedu danas, jer se advokati optuženih nisu mogli pripremiti.

Svjedočenje će Kalajdžić nastaviti u petak, 22. oktobra.

Podsjećamo, osim premijera Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “FH Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama ta firma u svojstvu pravnog lica.