Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uspješno završeno prespajanje velikog cjevovoda u Buča Potoku

Spajanje cjevovoda u Buča Potoku

Nakon što su završili prespajanje glavnog potisnog cjevovoda na novoizgrađeni, radnici građevinske firme Euro-Asfalt od večeras će početi sa 24-satnim izvođenjem radova na dovršetku kružnog toka u Buča Potoku. Radovi koji će trajati narednih sedam do deset dana, do kada bi trebao biti završen kružni tok, odvijat će se bez obustava saobraćaja.

Gradilište u Buča Potoku su danas obišli načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i izvršni direktor KJKP Vodovod i kanalizacija Kenan Đipa.

buca potok cjevovod4

Kako je ovom prilikom kazao načelnik Efendić, najkomplikovaniji dio posla okončan je sinoć i vodovodni sistem ponovo je u funkciji.

„Radilo se o jednom od najzahtjevnijih projekata, koje smo do sada relizirali, o izmještanju cjevovoda pod visokim pritiskom, čiji je radni pritisak 15 bara, koji u određenim momentima prelazi 25 bara, što govori da se radilo o veoma zahtjevnom i sugurnosno-osjetljivom projektu. Prespajanje cjevovoda obavljeno je bez ikakvih problema“, izjavio je načelnik Efendić.

Direktor Đipa istakao je da je izmještanje cjevovoda trajalo duži vremenski period zbog nemogućnosti nabavke materijala u BiH.

„Rekonstrukcija dijela cjevovoda DN 700 je veoma značajna za vodovodni sistem u Kantonu Sarajevo, i ovom prilikom se zahvaljujem Općini Novi Grad, na podršci u realizaciji ovog projekta“, rekao je Đipa, dodajući da su vezivanje cjevovoda radili KJKP ViK i preduzeće Fuel Boss, koji su stručno i efikasno završili posao i prije predviđenog roka, dok su polaganje cjevovoda vršili radnici firme Ergas i Euro-Asfalt, uz efikasnu koordinaciju uposlenika VIK-a.

buca potok cjevovod2

Prema riječima direktora Euro-Asfalta Envera Ajanovića, u narednom periodu će se raditi postavljanje novih ivičnjaka, nakon čega će se pristupiti izradi i prvog sloja nosivog asfalta, dok je postavljanje habajućeg sloja asfalta, koji zahtjeva veće temperature zraka, predviđeno u martu.

Projekat izgradnje kružnog toka zajednički finansiraju Općina Novi Grad Sarajevo i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo. Upravo je spajanje ovog cjevovoda bilo uzrok redukcija vode u jednom dijelu glavnog grada BiH.