Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

šujica

Predstavljena knjiga “Moje rodno selo Baljci” don Ante Markovića

knjiga don anto markovic (1)

Teo Trostmann je istaknuo da je ljubav ono čega je bilo najviše “u našega čovjeka” – ljubav za obitelj, za rodnu grudu, ali i za čovjeka patnika kojemu si ako ne dobri Samaritanac, tada solidarni susjed, brat u nevolji

Knjiga “Moje rodno selo Baljci” don Ante Markovića, kojom je autor želio odati počast mjestu gdje je rođen i odrastao, predstavljena je u subotu ispred Hrvatskog doma u Šujici.

Uz autora, o knjzi su govorili prof. Krešimir Marković, akademska slikarica Ivana Jovanović Trostmann, prof. Teo Trostmann i ing. Ivan Krstanović.

Govoreći o djelu, Krešimir Marković je kazao kako je don Ante u svojoj 83-oj godini ovom knjigom htio “opisati i odati počast mjestu gdje je na svijet došao i rastao, gdje je naučio u brojnoj obitelji s drugima dijeliti, ljubiti, slušati i raditi”.

Ivana Jovanović Trostmann, akademska slikarica koja je pomogla u dizajniranju knjige, istaknula je da su pod kapom nebeskom pred Bogom svi isti i da je važno očuvati čisto srce, duhovnost, sjećanja i poštovanje prema precima i ispravan odnos prema Bogu i čovjeku, a o čemu, kako je rekla, svjedoči život i djelo don Ante Markovića.

Teo Trostmann je istaknuo da je ljubav ono čega je bilo najviše “u našega čovjeka” – ljubav za obitelj, za rodnu grudu, ali i za čovjeka patnika kojemu si ako ne dobri Samaritanac, tada solidarni susjed, brat u nevolji.

Dirnulo me, kazao je Trostmann, kako je Srbin Nikola Krejić kada je iseljavao iz Baljaka poklonio svoje košnice Hrvatu Nikici Križancu. Neka ti bude s halalom, kazao je Nikola Nikici, ali bojim se da će doći vrijeme kada oko Baljaka neće ni ptice pjevati, samo će vuci zavijati.

Trostmann je istaknuo vrijednosti suživota i tradicionalnih konzervativnih vrijednosti, pohvalio temeljitost don Ante i Krstanovića, te naglasio da prostora za istraživače demografije, etnografije, arheologije ima napretek u Šujici i Baljcima.

Autor knjige, don Ante zahvalio je svojim suradnicima.

Istaknuo je kako je htio svojim djelom sačuvati za buduće i sadašnje Šujičane i potomke Baljčana, ljude i život svojeg rodnog sela, njegove plemenite i radišne ljude, sredinu iz koje je crpio zdravu duhovnu hranu i zdrave obiteljske odnose.

“Tko ostaje vjeran Bogu, Bog će upravljati njime”, poručio je don Ante Marković.