Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vodeća sirijska opoziciona grupa na pregovorima u Ženevi

ženeva

Najveća sirijska opoziciona grupa, Sirijsko nacionalno vijeće (HNC), danas je stigla u Ženevu, dan nakon što je odustala od svoje prijetnje bojkotom mirovnih pregovora uz posredovanje UN-a.

Glasnogovornik te grupe izjavio je, međutim, da ona stoji iza svojih zahtjeva za prekidom zračnih udara i blokada gradova prije nego što započne pregovore s predstavnicima sirijske vlade.

Delegacija opozicije trebala bi se sastati danas s posrednikom UN-a za Siriju Staffanom de Misturom.

U međuvremenu je generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon pozvao sve strane da stave interese Sirije iznad vlastitih.

– Djeca i žene posebno trpe posljedice ovih borbi i sada je vrijeme da se okončaju sukobi i ostala kršenja ljudskih prava koja su dominirala ratom – kazao je čenik Svjetske organizacije.

Više od 250.000 ljudi je poginulo i 11 miliona raseljeno u skoro petogodišnjem građanskom ratu u Siriji. Nasilje u toj zemlji također je najveći faktor u evropskoj izbjegličkoj krizi.

Po dolasku u Ženevu, glasnogovornik HNC-a Salim Muslet izjavio je kako njegova grupa želi da se oslobode žene i djeca iz vladinih zatvora, da se okončaju zračni udari i omogući dostava humanitarne pomoći opkoljenim gradovima ali da to nisu poreduslovi za razgovore.

– Nismo uvijek optimisti, ali je problem u tome da se suočavamo s diktaturom u Siriji. Ako postoji istinska želja da se rješe ti problemi, ne bi bilo ovakvih zločina u Siriji, ovakvih masakara – izjavio je on novinarima.

Riad Hijab, čelnik HNC-a koji nije u Ženevi,upozorio je, međutim, na svom internet poostu da prisustvo opozicione delegegacije “neće biti opravdano” ako sirijska vlada “nastavi da čini zločine”, prenosi BBC.