Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

AFERA "RESPIRATORI"

U prepisci spominjana nabavka čak 800 respiratora!

sudjenje-respiratori-novalic (1)

U jednoj poruci premijeru Novaliću piše: “Promjena stanja. Fikret javlja da može čuvati do 12 sati 400 invazivnih i 400 neinvazivnih”. U prikazu e-maila danas u Sudu BiH koji je Hodžić poslao u Ured premijera Novalića 1. aprila prošle godine moglo se vidjeti kako Hodžić pojašnjava koji od respiratora “liječi od virusa”, koji je za teže, a koji za lakše bolesnike, kao i koji je za manje bolnice ili klinike

Pred Sudom BiH danas je nastavljen glavni pretres u predmetu “Fadil Novalić i drugi” koji se odnosi na nabavku 100 respiratora plaćenih 10,5 miliona KM u aprilu prošle godine. Osim premijera Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama ta firma u svojstvu pravnog lica.

Piše: S. Degirmendžić

Na današnjem ročištu svjedočila je Bahra Džaka službenica za administrativno-tehničke poslove u Uredu premijera Novalića. Prije svjedočenja ona je zatražila mjere zaštite u smislu da joj se u medijima ne objavljuju ime i fotografija. Razlozi za to, kazala je Sudu su ti što bi to dovelo do uznemirenja njene porodice jer navela je roditelji su joj stari.

PLODOVI OTROVNE VOĆKE

Sud nije uvažio zahtjev Džake. Prije izvođenja dokaza Tužilaštva BiH pri ispitivanju ove svjedokinje, odbrana optuženih žestoko se usprotivila da oni budu prikazani i predočeni u sudnici, jer Vasvija Vidović, advokatica optuženog Novalića kazala je da su ti dokazi nezakoniti jer nisu odbrani dostavljeni uz optužnicu. Vidović je rekla i da će svi dokazi koji su dobijeni takvim načinom biti “plodovi otrovne voćke” jer neće biti valjani.

Tužilaštvo je uzvratilo tvrdnjama da je odbrani bio omogućen uvid u sve dokaze, te su kazali da odbrana pogrešno “navodi Sud BiH”.

Sutkinja Džemila Begović dozvolila je predočavanje i izvođenje dokaza, ali je od Tužilaštva zatražila da naknadno Sudu dostavi dokaze da ih je dostavilo odbrani.

Svjedokinja Bahra Džaka govorila je prvo o tome šta su njeni poslovi i zadaci u Uredu premijera, a tužitelja Mirzu Hukeljića je zanimalo s kim je komunicirala u period mart i april prošle godine u vrijeme neposredno nakon proglašanje stanja prirodne nesreće u FBiH, a u vezi s nabavkama respiratora i druge medicinske i zaštitne opreme.

Na pitanje tužitelja da li je ona obučena za poslove javnih nabavki, Džaka je odgovorila da nije. Svjedokinja je upitana i da li poznaje Fikreta Hodžića, vlasnika “Srebrene maline”, na što je ona odgovorila da ga ne poznaje lično, ali da je ostvarila s njim više puta kontakte telefonskim putem i viber porukama.

Na pitanje tužitelja Hukeljića, je li ikada vidjela Hodžića uživo, Bahra Džaka prvo je pokušala pojasniti kako je Hodžić TV voditelj, ali onda je kazala da ga je vidjela jednom u holu zgrade Vlade FBiH.

Iz dokaza koje je prikazalo Tužilaštvo BiH moglo se vidjeti da je 30. marta prošle godine premijer Fadil Novalić, sa svog privatnog maila poslao na službeni mail Ureda Vlade FBiH ponudu Fikreta Hodžića za nabavku respiratora. Koliko su novinari uspjeli vidjeti dok je dokument prikazan na grafoskopu neke od ponuđenih cijena respiratora bile su i one u iznosu od 74.100 KM, odnosno 86.687 KM po komadu s PDV-om.

Na pitanje tužitelja Džaki, kako je došla do telefonskog broja Fikreta Hodžića, ona je kazala “da je osposobljena da dođe do bilo čijeg broja”.

Svjedokinja nije konkretno odgovorila na pitanje da li je Hodžića kontaktirala po nalogu premijera Novalića, pa je tužitelj Hukeljić pročitao njen iskaz dat tokom istrage kada je saslušavana 25. augusta prošle godine i kada je rekla da je komunikaciju s Hodžićem “imala po nalogu premijera FBiH”.

Nakon toga Džaka je kazala “stojim pri tome, po uputi premijera”.

Na pitanje da li je bilo još nekih ponuda za nabavke od Fikreta Hodžića, Džaka je kazala:

– Bila je još jedna ponuda, maske, rukavice, ali mislim da je nismo ni obrađivali – rekla je Džaka.

Ona nije znala odgovoriti na pitanje da li su te dvije ponude protokolisane i kazala je “nisam sugrna”.

TVRDI DA JE SAMOINICIJATIVNO SLALA E- MAILOVE

Zanimljivo je bilo svjedočenje Bahre Džake o e-mailu koji je stigao na e-mail adresu Ureda primjera od Fikreta Hodžića 1. aprila prošle godine.

U tom e-mailu Hodžić objašnjava kakvi su to invazivni, a kakvi neinvazivni respiratori marki 3000 D i 510 S.

Uz prikaz tog e-maila na grafoskopu moglo se vidjeti kako Hodžić pojašnjava koji od tih respiratora “liječi od virusa”, koji je za teže, a koji za lakše bolesnike, kao i koji je za manje bolnice ili klinike.

Uz to pojašnjenje Hodžić je dostavio i dokumente u prilogu na kojima su vidljive fotografije navedenih respiratora.

Međutim, Džaka je kazala tužitelju kako je Hodžić pojašnjenje za respiratore poslao jer mu je to ona tražila i da je to bila “informacija za nju, koju nije dalje prosljeđivala”, nego da su je informacije o respiratorima zanimale kako bi se bolje o njima informisala.

Na pitanje tužitelja “kada se upoznala s informacijama o dva navedena tipa respiratora, pa je o njima tražila dodatne informacije”, Džaka nije konkretno odgovorila, ali je kazala da se ne može sjetiti “šta je bilo u prilogu maila”.

No, Džaki je tužitelj Hukeljić predočio njenu viber prepisku s premijerom Novalićem i poruku u kojoj svjedokinja piše premijeru:

– Promjena stanja. Fikret javlja da može čuvati do 12 sati 400 invazivnih i 400 neinvazivnih –pisalo je u poruci koja je danas prikazana u sudnici, a u sklopu te poruke bila je i fotografija respiratora 3000 D.

Svjedokinja je potvrdila autentičnost tih poruka. Potom je tužitelj Hukeljić prezentirao i prepisku Bahre Džake s Fikretom Hodžićem , a u poruci od Hodžića je pisalo:

– Ovo su dva jedina koja možemo imati po ponuđenoj cijeni i na vrijeme. 3000 D,nažalost, više nije u opciji – napisao je Hodžić.

Tužitelj je pitao Džaku da li je s ovom informacijom upoznala premijera Novalića, a ona je kazala “da pretpostavlja da jeste”.

Sutkinja Begović je svjedokinju pitala “jeste li ili niste, ne možete pretpostavljati, jeste li ili niste našli načina da ga upoznate”?

Džaka je kazala da se ne može sjetiti, da pretpostavlja da jeste.

Tužitelj Hukeljić prezentirao je i e-mail koji je 1. aprila stigao na e-mail adresu Ureda premijera FBiH s privatne adrese današnje svjedokinje, a sadržavao je ponudu za Yuvel respiratore, te još jedan mail istog datuma u kojem je bila ponuda za Hypruss respiratore.

Na pitanje tužitelja, zbog čega je koristila privatnu adresu da s nje šalje ponude na službenu adresu Ureda premijera Džaka je kazala “da ono što dobije putem vibera, proslijedi na svoj lični mail”, a potom na službeni, kako bi tu dokumentaciju mogla isprintati.

Na pitanje tužitelja, da li je sve ponude printala premijeru, Džaka je odgovorila “ne sjećam se”.

Također, na pitanje tužitelja Hukeljića je li dostavljala Zavodu za javno zdravstvo sve ponude, Džaka je kazala “ da nije imala šta da pošalje, da je sve bilo apstraktno”, a kazala je i da je ona imala privatnu prepisku s Aidom Čorbek i s izvjesnom Vildanom, tadašnjom sekretaricom generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović.

– Prikupljala sam informacije. Imala sam s njima privatnu prepisku, da vidim šta nam se nudi. Od gospođe Vildane sam tražila da ako stigne da upozna s tim generalnu direktoricu KCUS-a, ali kasnije sam dobila informaciju da je nije ni upoznala s tim – tvrdi Džaka.

Međutim potom je u Sudu BiH na grafoskopu ponovo pokazan mail, kao i na prošlom ročištu na kojem je svjedočila Izetbegović, a koji je Džaka poslala 1. aprila prošle godine, za koji sad tvrdi da je njena privatna prepiska.

– Poštovana Vildana, informirani smo od strane „FH Srebrena malina“ da se naručeni respiratori “Boaray 3000D Ventilator“ ne mogu isporučiti do maja mjeseca, te da uopšte ne mogu dati garanciju za isporuku. Dostavili su novu ponudu i rekli da se mogu dobiti o roku od sedam dana, ako budemo brzo reagovali. Molimo da upoznate poštovanu generalnu direktoricu sa ponudom u prilogu, te molimo povratnu informaciju – navedeno je u e-mailu kojeg je Džaka poslala na kabinet direktorice KCUS-a.

Na pitanje tužitelja Hukeljića, ko joj je naložio da uputi taj e-mail, uslijedio je Džakin odgovor:

– Samoinicijativno sam ga poslala – kazala je ona.

PONUDA “KANADA” NA STOLU PROFESORICE IZETBEGOVIĆ

Sutkinja Begović pitala je sekretaricu premijera Novalića “može li ona komunicirati bez saglasnosti i bez dozvole” , na što je svjedokinja odgovorila:

– Nije uobičajeno, ali smatrala sam da neću pogriješiti”.

Inače, Džaka je sva neuobičajena postupanja pravdala vanrednim okolnostima i time da su FBiH hitno bili potrebni respiratori.

Međutim, tužitelj Hukeljić je Bahru Džaku podsjetio da je ona u istrazi, kada je davala iskaz rekla da je mail KCUS-u poslala po nalogu premijera Novalića.

Džaka je kazala da tad nije bila sigurna “a da se sad potrudila da se prisjeti da je to uradila samoinicijativno”.

Zanimljiv je bio i dio glavnog pretresa u kojem je tužitelj Hukeljić prezentirao poruku koju je 2. aprila Džaka poslala premijeru Novaliću. U toj poruci je pisalo:

– Dobro jutro. Ponuda “Kanada” je otišla jučer u koverti prof. Izetbegović i na njenom je stolu! – navedeno je u poruci koju je Džaka Novaliću poslala 2. aprila u 8 sati i pet minuta.

No, kada je tužitelj upitao da pojasni o kakvoj se ponudi radi, Džaka je kazala da ne zna o kakvoj je ponudi riječ, da je taj papir greškom otišao direktorici KCUS-a, zajedno u koverti u kojoj u stvari nije bila službena pošta.

Rekla je i da koverta koja je otišla Izetbegović nije protokolisana.

U narednoj, danas prikazanoj poruci, je pisalo “Otišlo Fikretu, sve ok”, a Džaka je kazala da se u tom slučaju radilo o pismu namjere od premijera.

Inače, svjedokinja Bahra Džaka danas nije do kraja saslušana, jer je suđenje prekinuto.

Danas je trebala svjedočiti i Aida Čorbek, ali s obzirom na to da je ispitivanje svjedokinje Bahre Džake potrajalo duže od predviđenog vremena i da je danas nisu stigli ispitati ni advokati odbrane, Čorbek će svjedočiti na nekom od narednih ročišta, jer kako je najavilo Tužilaštvo, oni za daljnje ispitivanje Džake u nastavku suđenja 7. aprila trebaju još najmanje sat vremena.