siguran otkup
Sve više poljoprivrednika u Hercegovini uzgaja soju
Jedina biljna namirnica koja sadrži sve esencijalne aminokiseline, bez kojih ljudski organizam ne može funkcionirati
Sve više poljoprivrednika u Hercegovini odlučuje se saditi soju.
Na području Kantona 10 u 2020. godini prinos soje iznosio je čak 391 tonu, dok je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu prinos bio 12 tona.
Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku u HNK-u je posađeno soje na sedam, a u Kantonu 10 na 290 hektara. U 2020. godini prema podacima Agencije za statistiku ukupno je u BiH proizvedeno 37.202 tona soje.
Ukupne površine pod sojom u 2018. godini na nivou BiH su oko 8.515 hektara, što predstavlja povećanje u odnosu na 2017. godinu za približno 1000 hektara.
Soja postaje sve privlačnija poljoprivrednicima zbog sigurnog otkupa, te zbog široke namjene u prehrambenoj industriji. Klije pri minimalnoj temperaturi od 6 – 7 °C, a cvate kada je temperatura 17 – 18 °C. Najoptimalnije temperature za njen rast i razvoj su između 20 i 25 °C, a preporučuje se saditi je kad se temperatura tla dosegne između 8 i 10 stepeni. Uspijeva u područjima u kojima se uzgaja i kukuruz.
Soja je jedina biljna namirnica koja sadrži sve esencijalne aminokiseline, bez kojih ljudski organizam ne može funkcionirati. Njeni proteini zadovoljavaju ljudske potrebe za proteinima jednako kao i proteini iz hrane životinjskog porijekla, ali bez zasićenih masnoća i kolesterola.
Na sjeveru BiH poljoprivrednici godinama unazad sade soju. Više općina je na tom području dijelilo poticaje za proizvodnju soje. Objavljen je podatak kako su poljoprivrednici u jednoj godini na proizvodnji soje zaradili preko 3 miliona KM.