Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počela sjednica Vlade Federacije BiH

vlada fbih

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine će na današnjoj 38. sjednici, koja je počela u Sarajevu, razmotriti Nacrt zakona o trezoru u Federaciji BiH, koji utvrđuje da trezorom upravljaju ministarstva finansija, gradovi, općine i izvanbudžetski fondovi, a njime, kao osnovnom organizacionom jedinicom, rukovodi pomoćnik ministra, odnosno rukovodilac službe za finansije.

U cilju zaštite penzionera, čiji je iznos penzije ostvarene pod povoljnijim uslovima u 2016. godini manji od iznosa najniže po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju,Vlada FBiH će razmotriti odluku o njihovom sufinansiranju iz sredsatva koja su za te namjene, u iznosu od 6.613.048 konvertibilnih maraka, predviđena u ovogodišnjem Budžetu FBiH.

Vlada Federacije BiH danas će razmatrati mišljenje o Nacrtu zakona o izmjeni Zakona o Javnom radiotelevizijskom servisu u Bosni i Hercegovini, čime bi bilo omogućeno da RTV taksu naplaćuju operateri telekoma zaključno s 30.6.2016. godine.

Na dnevnom redu su i davanja prethodnih saglasnosti na prijedloge rješenja o dodjeli dijela sredstava Trajnog revolving fonda Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije kod Union banke d.d. Sarajevo putem dodjele kredita za 2015. godinu za sedam privrednih društava.

Federalna vlada će se izjasniti i o inicijativi za naplatu dijela klirinškog duga nekadašnjeg Sovjetskog Saveza prema bivšoj SFRJ putem isporuke pružne mehanizacije za potrebe JP Željeznice FBiH d.o.o. Sarajevo.

Bit će razmatran i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti Fondu za zaštitu okoliša FBiH za potpisivanje Ugovora o podršci zajmu za projekt “Izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda” u Travniku sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

Na dnevnom redu današnje sjednice su prijedlozi nekoliko odluka i rješenja iz domena kadrovske politike, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.