Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Proizvođači hrane u RS-u prijete masovnim protestima

vlada rs zgrada (3)

Predstavnici proizvođača hrane u Republici Srpskoj (RS) najavili su javne proteste kao jedini preostali način da bi se sačuvala domaća proizvodnja, ukoliko se ne uvaže njihovi zahtjevi vlastima u BiH, koje treba da zastupaju u prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Zaključi o ovoj temi usvojeni su na sastanku „Održiva proizvodnja hrane, pića i duvana u svjetlu EU integracija“, koji je održan 18. januara u Banjoj Luci, a koje je Privredna komora RS-a dostavila Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara BiH, Direkciji za evropske integracije BiH i nadležnim ministarstvima u Vladi RS-a.

Cilj sastanka bio je razmatranje zahtjeva Evropske komisije u vezi s potpisivanjem dodatnog protokola uz SSP između BiH i država članica EU i sagledavanje posljedica na proizvodnju i stanje u sektoru proizvodnje hrane, imajući u vidu dosadašnje stavove Privredne komore RS-a da princip tradicionalne trgovine ne treba prihvatiti.

Na sastanku je podržan stav Vlade RS-a prema kome proizvodi za koje je dokazana posebna osjetljivost i za koje postoji carinska zaštita, a nisu predmet trgovinskog aranžmana definiranog SSP-om, ne treba da budu predmetom razgovora delegacije BiH i delegacije Evropske komisije za pregovore radi zaključivanja ovog protokola, da bi se uzelo u obzir pristupanje Hrvatske EU, te da je neophodno zadržati postojeću carinsku zaštitu do ulaska BiH u EU.

-Također, rečeno je i Vlada RS-a iskazuje čvrstu opredijeljenost za nastavak EU integracija, uz uvažavanje kopenhagenških kriterija koji nalažu uspostavljanje funkcionalne tržišne ekonomije zemalja kandidata, čiji su proizvođači sposobni da se nose s konkurentnošću i tržištem u EU, podsjeća se u saopćenju Privredne komore RS-a.

Podaci o vanjskotrgovinskoj razmjeni hrane, pića i duvana u RS-u sa zemljama EU od 2013. do oktobra 2015. godine, pokazuju da se pokrivenost uvoza izvozom povećava, a trgovinski debalans smanjuje u korist zemalja EU.

-Ukidanje carina pri uvozu iz EU za posljedicu bi imalo povećanje postojećeg debalansa na godišnjem nivou, koji u RS-u iznosi 540 miliona KM, a na nivou BiH 2,1 milijardu KM, navode iz Privredne komore RS-a.
Znatno manja konkurentnost domaće proizvodnje u odnosu na proizvodnju u zemljama EU, kao razlog zbog kojeg je za najosjetljivije proizvode zadržana carinska zaštita i zbog čega su pokazatelji u vanjskotrgovinskoj razmjeni mnogo lošiji nego u zemljama EU, još postoje, te su i izraženiji zbog šteta od elemenatrnih nepogoda, a što će se nastaviti.

-Na sastanku je zaključeno i da je u pregovorima s predstavnicima iz EU potrebno zahtijevati da se stvore preduvjeti i omogući bescarinski izvoz proizvoda životinjskog porijekla, da se povećaju kvote za bescarinski izvoz pastrmke, da se ukine postojeća carinska zaštita pri uvozu jednodnevnih roditeljskih pilića, lake i teške linije, te da se ponudi mogućnost reciprociteta određivanjem bescarinskih kvota na pricipu da se iz zemalja EU može uvesti koliko mi izvezemo, navode iz Privredne komore RS-a.

Ovakav pristup imao bi manje negativnih posljedica u odnosu na ukidanje carinske zaštite na proizvode koji imaju carinsku zaštitu.

Privrednici i poljoprivredni proizvođači traže od predstavnika iz RS-a u organima na nivou BiH da ne podrže eventualne izmjene zakonske regulative u kojima dolazi do odstupanja od navedenih zahtjeva, a insistiraju i na povećanju novčane podrške za razvoj proizvodnje hrane, na način da se iz novčanih sredstava koja se prikupljaju po osnovu prelevmana na nivou BiH povećaju postojeća izdvajanja iz budžeta u entitetima.

Na sastanku je od predstavnika Vlade RS-a zatraženo da adekvatno uključe u ove pregovore predstavnike proizvođača hrane, u smislu blagovremenog dostavljanja informacija koje se odnose na proces pregovaranja s EU.

Učesnici sastanka su predložili da se hitno održi sastanak predstavnika proizvođača hrane u RS-u s predstavnicima nadležnih institucija u RS-u, Vijeća ministara BiH i Predsjedništva BiH.