goji bobice
Jačaju imunitet, štite jetru i snižavaju visok pritisak
Zbog svojih izuzetnih nutritivnih i antioksidacijskih svojstava koriste se u tradicionalnoj kineskoj medicini od pamtivijeka
U posljednjih nekoliko godina goji bobice munjevito su osvojile evropsko i američko tržište. Stižu s Himalaje, gdje ih već stoljećima jedu, ali i koriste u medicini zbog njihovih izvrsnih svojstava. U Aziji ih nazivaju “crvenim dijamantima”.
Osnovne karakteristike goji bobica:
– jačaju imunološki sistem
– poboljšavaju vid
– poboljšavaju cirkulaciju, opuštaju krvne žile i snižavaju povišen krvni pritisak
– štite jetru i bubrege
– pozitivno utječu na ten, mokraćni sistem i proizvodnju spermija
– ublažavaju bolove u leđima
– reguliraju šećer u krvi
Goji ili vučje bobice (Lycium barbarum) grmolika je biljka koja naraste do 3 metra u visinu. Plod je narandžastocrvene boje, dužine od 1 do 2 cm, duguljastog oblika. U svakoj je bobici od 10 do 60 sjemenki. Zbog svojih izuzetnih nutritivnih i antioksidacijskih svojstava koriste se u tradicionalnoj kineskoj medicini od pamtivijeka.
Goji bobice sadrže 18 aminokiselina, od kojih je 8 esencijalnih nužnih za život, 6 esencijalnih vitamina, 21 mineral, 8 polisaharida i 6 monosaharida, 5 nezasićenih masnih kiselina poput linolne i alfa-linolenske kiseline koje su neophodne za pravilno funkcioniranje mozga i živčanog sitema te druge važne spojeve.
Dobar su izvor vitamina C i željeza. Čak ih nazivaju “sretne bobice” zato što kažu da se čovjek dobro osjeća kada ih redovno konzumira, poboljšavaju energiju i izdržljivost organizma.
Goji bobice nisu lijek, ali predstavljaju jedan od najkvalitetnijih prirodnih dodataka prehrani za dobrobit cijelog organizma.