Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cormack: Nadam se da će BiH uznapredovati na putu ka EU

Maureen Cormack martin luter1

Polaganjem cvijeća i odavanjem poštovanja ispred biste Martina Lutera Kinga danas je u Tuzli obilježen dan Martina Lutera Kinga, borca za ljudska prava i dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Ceremoniji u Tuzli prisustvovala je i ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack, koja je podsjetila da je Martin Luter King, kao vođa pokreta za ljudska prava, ukazivao na važnost dobrovoljnog rada za lokalnu zajednicu.

Poručila je da su Sjedinjene Američke Države rame uz rame uz BiH.

– Prošle godine sam na Dan Martina Lutera Kinga postavila izazov uime Ambasade SAD-a pred građane BiH, da okupimo 20.000 volontera, koji će pomagati svojim zajenicama širom zemlje, i moram istaći zadovoljstvo jer se preko 23.000 građana odazvalo na taj izazov – izjavila je Cormarc.

Ocijenila je da je 2016. godina jako važna za BiH zbog puta ka Evropskoj uniji, te dodala da se nada da će BiH uznapredovati na tom putu, ukazavši na izazov borbe protiv korupcije, s kojim se BiH susreće.

Ocijenila je da su poruke Martina Lutera Kinga u Tuzli osjetne, te naglasila da je Tuzla jedan od najmultietničkijih gradova.

-Ne možemo koračati sami, a dok koračamo moramo obećati da ćemo uvijek biti u prvim redovima, da se nećemo osvrtati – podsjetila je Cormarc na jednu od Kingovih poruka u obraćanju Tuzlacima.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović ovom prilikom se zahvalio Ambasadi Sjedinjenih Američkih Državava za bistu Kinga i za sav doprinos BiH kroz mnoge projekte.

-Poruke Ambasadorice Cormarc da se moramo oduprijeti korupciji i da oni koji se bave politikom treba da budu lideri u borbi protiv korupcije su jasne – kazao je Imamović.

-Neka se ljudi mjere po aktivizmu, po tome šta su učinili za druge – poručio je Imamović.

Govori Martina Lutera Kinga i danas su potrebni, istakao je Imamović, izrazivši zadovoljstvo jer je bista Martina Lutera Kinga postala dio kulturno-historijskog naslijeđa ovog grada.