Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Infantino planira proširiti Mundijal na 40 reprezentacija

infantino

Gianni Infantino, kandidat za predsjednika Svjetske fudbalske federacije (FIFA), nagovjestio je da će u slučaju trijumfa na izborima 26. februara Mundijal sa 32 proširiti na 40 reprezentacija.

Osim ove novine, Infantino planira od Svjetskog prvenstva napraviti globalni događaj, tako što bi se utakmice igrale u više zemalja, poput Evropskog prvenstva 2020. godine, koje će se igrati šitom Starog kontinenta.

Infantino, koji trenutno obavlja funkciju generalnog sekretara Evropske fudbalske federacije (UEFA), u svom manifestu je istakao da se Svjetsko prvenstvo ne treba orijentisati na domaćinstvo jedne ili dvije zemlje, nego da se održava u većem broju država na desetak stadiona.

“FIFA bi trebala razmotriti mogućnost da se Svjetsko prvenstvo organizuje ne u jednoj ili dvije zemlje nego u cijelom određenom regionu. Na taj način bi nekoliko zemalja moglo uživati u zadovoljstvu da ugosti Mundijal”, smatra Infantino.

U nastojanju da privuće što veći broj glasova 209 nacionalnih saveza, koji su članovi FIFA-e, Infantino im u svom predsjedničkom programu nudi veći udio u raspodjeli sredstava svjetske kuće fudbala. Po njemu je potrebno napraviti detaljnu analizu o tome da li rezerve FIFA-e trebaju iznositi 1,5 milijardi dolara.

Ukoliko pobijedi, Infantino bi svakoj nacionalnoj federaciji ponudio po pet miliona dolara da investira u razvojne projekte, što bi bio ogroman porast u odnosu na 2,05 miliona koje je FIFA dijelila u periodu od 2011. do 2014. godine. Osim toga, svakoj od šest kontinentalnih konfederacija bila bi odobrena sredstva u iznosu od 40 milion dolara za regionalne razvojne projekte. Spomenuti iznosi se odnose na četverogodišnji ciklus.

Infantino je u saradnji sa Michelom Platinijem, suspendovanim predsjednikom UEFA-e, radio na projektu EURO 2020 koji će ugostiti čak 13 zemalja.

Ovaj švajcarski advokat je od 2000. do danas uspio napredovati do vrha administracije UEFA-e, a sada želi postati prvi čovjek svjetskog fudbala.

U borbi za predsjednika FIFA-e rivali su mu bahreinski šeik Salman bin Ibrahim al Khalifa, predsjednik Azijske fudbalske konfederacije (AFC), jordanski princ Ali bin al-Hussein, bivši potpredsjednik FIFA, južnoafrički biznismen Tokyo Sexwale i Francuz Jerome Champagne, bivši funkcioner FIFA.

Izbori za predsjednika FIFA održaće se 26. februara u Cirihu.