Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavnički dom Parlamenta BiH

Zatražena smjena Vijeća ministara BiH

Inicijativu je podnijelo osam poslanika iz Naše stranke, SDP-a i Nezavisnog bloka

S.DEGIRMENDŽIĆ

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH, Aida Baručija, zastupnica Nezavisnog bloka, predložila je da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti tačka o izglasavanja povjerenju Vijeću ministara BiH.

Baručija je naime s još sedam parlamentarnih kolega iz Naše stranke i SDP-a potpisala zahtjev za iniciranje glasanja na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH o nepovjerenju Vijeću ministara BiH.

Ona je između ostalog kazala da ovaj saziv državne vlade nije adekvatno odgovorio niti jedan problem koji se našao pred građanima i BiH, naročito u vezi s migrantskom krizom, pandemijom korona virusa I evropskim putem BiH.

Ovaj prijedlog je odbijen jer kako je kazala Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma, inicijativa na dnevni red može doći kada prođe poslaničku proceduru.

Inicijativu je podnijelo osam poslanika iz Naše stranke, SDP-a i nezavisnog bloka

Inicijativu je podnijelo osam poslanika iz Naše stranke, SDP-a i nezavisnog bloka

Podsjećamo, to znači da će se o Inicijativi za izglasavanje (ne)povjerenja Vijeću ministara BiH morati prvo izjasniti nadležna komisija.

Inače, u Inicijativi se između ostalog navodi da prema podacima relevantnih nevladinih organizacija, po broju predloženih zakona i održanih sjednica, ovaj saziv Vijeća ministara ima najlošiju ocjenu u regionu.

Između ostalog u zahtjevu se navodi kako je pred vlasti u BiH prije godinu i po postavljeno 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, a da je do danas ispunjen samo jedan, a da je u samo još tri zabilježen neki napredak.

Istaknuto je da će ovim tempom rada Vijeća ministara BiH trebati još najmanje 10 godina da EU odobri kandidatski status, te da broj zakona koje je ovo Vijeće ministara uputilo u parlamentarnu proceduru je mizeran, kao I da se izbjegava donošenje ključnih reformskih dokumenata, zbog čega je naša zemlja na meti stalnih kritika iz Brisela.

U inicijativi su podsjetili I na izjave ministra sigurnosti Selme Cikotića o migrantima što je kako su naveli razabjesnilo građane, prisustvo ministra Staše Košarca na “korona-derneku“, kao i ministra pravde Josipa Grubešu koji je “učinio sve da na slobodu izvede ratnog zločinca Marka Radića“ te poteze ministrice vanjskih poslova Bisere Truković “koja sprovodi porodično-privatnu vanjsku politiku“.

Zbog svega, naveli su ovaj saziv Vijeća ministara BiH ne zaslužuje dalju podršku Predstavničkog doma BiH.