Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sve više Britanaca za izlazak iz EU

britanija eu

Sve više Britanaca želi da napuste EU nakon terorističkih napada u Parizu i incidenata u Kelnu, pokazuju rezultati ankete.

Anketa čije rezultate je danas objavio dnevnik Mail On Sunday pokazuje da izlazak Velike Britanije iz EU podržava 53 odsto građana, dok suprotnu opciju podržava njih 47 odsto.

Anketom nisu obuhvaćeni neodlučni glasači.

Anketa je obavljena putem interneta 15. i 16. januara sa 1.004 ispitanika i ima marginu greške od dva odsto.

Rezultati posljednje ankete agencije “Survation” objavljeni su u septembru i pokazivali su da je 49 odsto Britanaca bilo za ostanak u EU, a 51 odsto za izlazak.

Oko 34 odsto ispitanih izjavilo je da su teroristički napadi izvršeni u novembru u Parizu uzrok njihove odluke za izlazak iz EU, dok 12 odsto kaže da je upravo to razlog zbog kojeg žele da ostanu unutar evropskog bloka.

Seksualni napadi na žene tokom novogodišnje proslave u Kelnu navelo je 38 odsto ispitanih na zaključak da je izlazak iz EU najbolje rješenje za Veliku Britaniju. S druge strane, osam odsto anketiranih kaže da su ih upravo ti incidenti ohrabrili da ostanu u EU.

Britanski premijer David Cameron pokušava ponovo da pregovara o uslovima odnosa Londona sa EU uoči referenduma o članstvu, zakazanog za kraj 2017. godine.

On je istakao da želi da Velika Britanija ostane u reformisanoj EU, ali ne odbacuje mogućnost izlaska Londona ukoliko ne dobije neophodne promjene.