Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ISIS-ovci ubili 280 civila u Siriji

isis sirija

Pripadnici tzv. Islamske države su ubili najmanje 280 civila u sirijskoj provinciji Deir el-Zoir, prenijeli su lokalni zvaničnici ruskom “Sputnjiku“.

Navedeno je da je među stradalima veliki broj žena, djece i starijih osoba, a masakr se dogodio pošto su ruske humanitarne organizacije dopremile humanitarnu pomoć u taj region.

Lokalni izvori su naveli da je Islamska država ubila civile zbog saradnje sa Vojskom Sirije, a također, stižu informacije i da je pokolj i dalje u toku.

Precizirano je da su džihadisti napali selo Al Bagilja i da su ubijali cijele porodice.

Ranije je saopšteno da su ekstremisti uspjeli da se probiju u sjeverni dio provincije Deir el-Zoir, koja se nalazi na istoku Sirije i graniči se sa Irakom.

Neimenovani izvor blizak vladi u Damasku rekao je Reutersu da su ubijene desetine ljudi, civila, provladinih pristalica i njihovih porodica, kao i da su pojedine osobe ubijene odsjecanjem glave.

Vojska je navodno uspjela da se vrati na položaje, pošto je prethodno šest bombaša samoubica uspjelo da joj nanese velike gubitke.

Glavni grad provincije Deir el-Zoir se nalazi pod opsadom džihadista više od godinu dana, a u njemu i dalje živi oko 200.000 civila, u veoma teškim uslovima, sa manjkom hrane i lijekova.

ISIS ubio desetine vladinih vojnika u istočnoj Siriji

Aktiviski sirijske opozicije tvrde da su pripadnici ISIS-a ubili desetine vojnika vladinih snaga u žestokim napadima na područjima istočnog grada Deir el-Zoir koja su pod kontrolom vlasti, javlja Anadolu Agency (AA).

Opziciona aktivistička grupa pod nazivom Sirijski opservatorij za ljudska prava istakao je da je najmanje 75 sirijskih vojnika i pripadnika provladine milicije stradali u subotnjim napadima koji su doveli do napredovanja ISIS-a u Deir el-Zoiru.

Grupa ISIS kontroliše veći dio provincije i njenog istoimenog glavnog grada Deir el-Zoir, dok vlada drži pod kontrolom nekoliko naselja u sjevernom dijelu grada.