"Hasselback"
Kad jednom probate ovako pečen krompir, redovno ćete ga jesti
Njihov pečeni krompir postao je prepoznatljivo jelo koje je u svojim domovima pripremalo i lokalno stanovništvo, čime je postao tradicionalno jelo Šveđana
Pečeni krompir na Hasselback način s dodatkom maslaca, bijelog luka i ruzmarina vrlo je jednostavno jelo koje vaše goste i ukućane neće ostaviti ravnodušnim. Ovaj tip pripreme krompira vuče korijene iz Švedske, a ime je dobio po restoranu Hasselback u Stockholmu.
Njihov pečeni krompir postao je prepoznatljivo jelo koje je u svojim domovima pripremalo i lokalno stanovništvo, čime je postao tradicionalno jelo Šveđana. Krompir na Hasselback način karakteriše rez po uzoru na harmoniku koji olakšavaju ulazak različitih sastojaka.
Sastojci
– četiri komada krompira
– 60 grama maslaca
– pet čehni bijelog luka
– dvije kašičice ruzmarina
– so
– crni biber
– ekstra djevičansko maslinovo ulje
Priprema
Krompir lagano operite i osušite kuhinjskom krpom, a zatim napravite kriške bez prolaska nožom kroz sav krompir kako se ne bi slomio. Zlatno pravilo glasi “što sitniji rezovi, to bolje”, no bez pretjerivanja.
Zatim umiješajte kremasti maslac između svakog reza krumpira te začinite solju i svježe mljevenim biberom.
Ogulite i nasjeckajte bijelu luk i vrlo malu količinu ruzmarima koju ćete zatim posuti po krompiru, a trljanjem sastojaka osigurajte da uđu u svaki dio reza.
Nakon što ste ih začinili, krompire smjestite u posudu za pečenje uz kapljice ekstra djevičanskog maslinovog ulja te pecite 30 minuta u pećnici na temperaturi od 200 °C. Kako biste bili sigurni da je kropmir gotov, provjerite nožem, a ukoliko mu se ne odupire, spreman je za posluživanje.
Krompir na Hasselback način poslužite dok je još topao, a zahvaljujući svom izgledu poslužit će kao savršen ukras drugim jelima ili idealno predjelo.