Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crveni križ Fbih

Za socijalno-ugrožene 900 paketa hrane i higijenskih sredstava

crvenikriz_dan_protiv_siromastva

Simbolična donacija uručena je i Domu za stara i iznemogla lica u Goraždu, a donirani su i paketi koji će biti naknadno podijeljeni građanstvu

Svjetski dan borbe protiv siromaštva obilježava se danas pa je tim povodom generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić posjetio sa saradnicima nekoliko socijalno ugroženih porodica u Bosansko-podrijnskom kantonu i uručio im pakete s hranom i sredstvima za higijenu.

Simbolična donacija uručena je i Domu za stara i iznemogla lica u Goraždu, a donirani su i paketi koji će biti naknadno podijeljeni građanstvu, saopćeno je iz Crvenog križa Federacije BiH.

Ovogodišnji Svjetski dan protiv siromaštva obilježava se pod motom „Iskorijeniti siromaštvo svugdje i u svim oblicima“.

Crveni križ, u skladu s misijom i mandatom, građanima pomaže tokom cijele godine, što u javnim kuhinjama što paketima hrane i higijenskih potrepština.

Svi bismo trebali biti svjesni ovog društvenog problema svakog dana, poručuje Namik Hodžić, te djelovati, svako u skladu sa svojim mogućnostima.

Crveni križ Federacije BiH, povodom Svjetskog dana borbe protiv siromaštva, kao i Svjetskog dana hrane, obilježenog jučer, podijelio je 900 paketa hrane i higijenskih sredstava, koji će biti uručeni socijalno ugroženom stanovništvu širom Federacije.

Pitanje siromaštva u Bosni i Hercegovini je nerijetko i pitanje socijalne isključenosti, marginalizacije i zapostavljanja određenih grupa unutar društva. Sigurna radna mjesta, prihodi od rada koji omogućavaju život dostojan čovjeka, uslovi rada, prilike za različite vrste profesionalnih treninga i dostupnost socijalne zaštite, pitanja su koja više nego ikad utiču na svakodnevicu ljudi koji žive u siromaštvu širom svijeta.

17. oktobar obilježava se kao Svjetski dan borbe protiv siromaštva odlukom Ujedinjenih naroda. Svrha je isticanje siromaštva i socijalne isključenosti kao velikog društvenog problema.

Svjetski dan borbe protiv siromaštva prvi put je obilježen protestnom akcijom u Parizu 17. oktobra 1987. godine, kada je više od 100.000 osoba glasno poručilo da je siromaštvo kršenje ljudskih prava i da se moraju poduzeti koraci ka rješavanju ovog problema.