Evo zbog čega se ne preporučuje srkanje kafe
Tajna pravog uživanja u aromi kafe krije se u većim gutljajima, a ne u srkanju, prenosi Stvar ukusa.
Ljubitelji kafe koji žele da uživaju maksimalno u ispijanu crnog napitka trebalo bi da piju veće gutljaje. Naime, italijanski naučnici su došli do otkrića da se prava aroma kafe više osjeti kada popije veći gutljaj, nego kada se pije polako i srče samo malo napitka.
Međutim, ti savjeti ne važe za druge napitke, poput vina, gdje se savjetuje polako i postepeno ispijanje, jer se tako osjeti prava aroma.
Istraživači sa Univerziteta u Napulju su izjavili da se prava aroma dobija kombinacijom mirisa i ukusa, pa je moguće da je u tome tajna postepenog uživanja u kafi za maksimalan užitak, jer sa većim gutljajem se ispušta i više mirisa. Ovaj način ispijanja je posebno delotvoran kada je u pitanju espreso kafa, iako se po običaju pije u manjim gutljajima.