Reader's Digest
Pet trikova da produžite “život” bananama
Reader's Digest donosi šest trikova koji mogu pomoći u održavanju bananama svježim, a kao alternativnu navodi pravljenje pudinga od banana
Kupite banane, i one vrlo brzo poprime crnu boju, odnosno počnu da trule? Ima rješenje, da traju malo duže. Reader's Digest donosi šest trikova koji mogu pomoći u održavanju bananama svježim, a kao alternativnu navodi pravljenje pudinga od banana.
1. Objesite ih
Ispostavilo se da postoji naučni razlog zašto bi trebalo objesiti banane. Banane počinju sazrijevati čim su ubrane s drveća, no djelovanje etilena koji se oslobađa sporije je kad banana visi. Banane koje vise također neće truliti zbog podloge na kojoj bi inače stajale.
2. Kupujte zelene banane
Najlakši način da produžite rok trajanja bananama je kupiti najzelenije koje možete pronaći. Beru se dok su još zelene, a zatim polako sazrijevaju s vremenom. Umjesto da kupiti zrele banane, uzmite zelene i gledajte ih kako sazrijevaju dok vise.
3. Omotajte ih u plastičnu foliju
S obzirom na to da se etilen oslobađa iz peteljke, taj dio banane možete omotati plastičnom ili aluminijskom folijom kako biste usporili proces sazrijevanja. Za najbolji rezultat potrebno je omotati svaku bananu pojedinačno.
4. Zrele banane stavite u frižider
Jedno od nepisanih pravila kad su banane u pitanju je da se ne se stavljaju u frižider. Zelene banane svakako bi trebalo držati što dalje, no zrele banane bez problema možete staviti u frižider kako biste usporili njihovo daljnje sazrijevanje, barem na nekoliko dana.
5. Zamrznite ih
Zamrzavanje banana jedan je od najjednostavnijih načina da se sačuvaju za buduću upotrebu, no pri tome treba paziti jer smrznete li bunt banana, mogli biste imati problema s odmrzavanjem. Stručnjaci stoga preporučuju zamrzavanje oguljenih i narezanih banana u nepropusne vrećice.