"Lifehacker"
Kako da jednostavno i lako spriječite da vam krompir proklija u ostavi
Dok ih neki kupuju u trgovinama, drugi više vole domaće, ali svakom krompiru zajedničko je jedno – potrebno ih je držati na suhom i tamnom mjestu kako bi se spriječilo klijanje
Krompir je vrlo česta namirnica u kućanstvu, od koje se mogu pripremiti mnoga jela. Osim hranjivih svojstava, jedna od njegovih najvećeih prednosti je ta što nije skup, dostupan je praktično svim.
Dok ih neki kupuju u trgovinama, drugi više vole domaće, ali svakom krompiru zajedničko je jedno – potrebno ih je držati na suhom i tamnom mjestu kako bi se spriječilo klijanje.
Međutim, mnogi ljudi nemaju uslove za držanje krompira na takvom mjestu pa se često dogodi da ih drže na vlažnom i svijetlom mjestu, zbog čega krompir vrlo brzo počne klijati te posljedično izgubi svoj sočan okus i čvrstoću.
>>>>> Britanski ambasador u BiH o “bureku s jabukama”: Ovo nije u redu!
Prema pisanju portala Lifehacker, za to postoji jednostavno rješenje, a sve što vam je potrebno je jedna jabuka. Jabuku je potrebno dodati u zdjelu ili vreću s krompirom i to tako da je postavite u sredinu.
Ona će ispustiti prirodni plin etilen koji sprječava proklijavanje. Krompir koje štiti jabuka mogu izdržati i do dva mjeseca.
Takvi krompiri ostat će hranjivi i čvrsti i neće izbiti klice. Ova metoda pogotovo se preporučuje ljudima koji nemaju suhe i tamne uslove za održavanje krompira pa su primorani držati ih na nepogodnim mjestima.