Srbija zabranila uvoz najgoreg mesa
Prerađivačka mesna industrija u Srbiji od ove godine ne može da uvozi najgoru kategoriju mehanički okoštenog mesa (MCM), piše Politika.
Takva smjesa koristilo se u proizvodnji viršli, kobasica, salama i pljeskavica.
Novim pravilnikom o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda i proizvoda od mesa, koji je u primeni od 1. januara, onemogućen je uvoz jeftine sirovine na kojoj je mesna industrija ostvarivala veliki profit.
Posljednjih nekoliko godina uvoz u Srbiju najgore kategorije pilećeg i svinjskog mesa znatno je uvećan, a istovremeno je povećan broj malih proizvođača jeftinih mesnih prerađevina.
U 2013. godini, kako piše Politika, pet najvećih prerađivača uvezlo je jeftinih mesnih prerađevina u vrijednosti 13,5 miliona eura.
Te sirovine su u Srbiju stizale uglavnom iz evropskih zemalja, Austrije, Španije, Danske, Mađarske i Bosne i Hercegovine, po cijeni 60 dinara po kilogramu.
Mehanički odvojeno meso nastaje kada se, recimo, od pileta odvoje njegovi najkvlitetniji delovi – file, batak, karabatak, a ostaci pod visokim pritiskom skinu sa kostiju, najčešće leđa. Tako se dobija mesna smesa koja se u prerađivačkoj industriji dodaje prerađevinama.
Takvo meso ne sadrži kvalitetne proteine, a često se u njemu pronalaze i veće koncentracije kalcijuma nego što je dozvoljeno. To se događa jer ostaci do maksimuma “prolaze” kroz separatore, pa se u smjesi nalaze i samljevene čestice kostiju.