Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

naredne sedmice sastanak

GRAS u problemima, nemaju vozača

gras-radnici

U periodu od 06.:30 do 09.00 sati, kao i od 15.00 do 17.00 sati omogućena vožnja samo osobama koje posjeduju radnički kupon ili jednokratnu kartu za prijevoz na posao

Ministar saobraćaja KS Adi Kalem najavio je da će naredne sedmice biti održan sastanak sa Upravom i Sindikatom komunalne privrede KJKP GRAS, radi iznalaženja rješenja za nedostatak vozača, kao i uvođenja većeg broja vozila u saobraćaj ovog preduzeća, u skladu s mjerama Kriznog štaba FBiH kao i povoljnijom epidemološkom situacijom koja to omogućava.

Po riječima ministra Kalema, Ministarstvo saobraćaja je odmah po primitku zahtjeva za prijem vozača iz GRAS-a, pripremilo informaciju i prezentiralo je Vladi KS.

Vlada je donijela odluku o prijemu 44 vozača autobusa, 27 vozača tramvaja, četiri vozača trolejbusa, jednog bravara KV, jednog perača vozila i automehaničara KV, na period do tri mjeseca, uz poštivanje zakonskih propisa koji podrazumijevaju i provođenje konkursne procedure.

– Problem nedostatka vozača je evidentan. Naš zadatak je da pomognemo u ovoj situaciji, zbog čega ćemo se sastati sa predstavnicima GRAS-a radi iznalaženja adekvatnog rješenja, koje mora biti u skladu sa zakonom – istakao je ministar Kalem.

Dodao je da je navedenom odlukom Vlade naloženo Upravi GRAS-a da u roku od 30 dana pripremi pregled stanja i potreba za radnicima sa detaljnim obrazloženjem i dostavi Vladi Kantona Sarajevo na razmatranje i usvajanje.

Ministar se osvrnuo se i na problem gužvi u javnom gradskom prijevozu, uz molbu putnicima da se pridržavaju još uvijek važećih mjera fizičke distance, kao i pravila iz Instrukcije Ministarstva saobraćaja kojom je u periodu od 06.:30 do 09.00 sati, kao i od 15.00 do 17.00 sati omogućena vožnja samo osobama koje posjeduju radnički kupon ili jednokratnu kartu za prijevoz na posao, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.