Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednica RS

Cvijanović: Vrlo je moguće da dođe do pooštravanja mjera

cvijanovic

Trenutno imamo novi momenat, a to je da dva dana uzastopno imamo drugačiju sliku

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović pozvala je građane RS-a da se pridržavaju mjera zaštite s ciljem sprečavanja širenja epidemije virusa korona, te da epidemiološka situacija zavisi od svakog pojedinca i njegovog odgovornog odnosa prema tim mjerama.

“Cijeli fokus je na pridržavanju mjera zaštite. Niko se nije nadao da će u devetoj nedjelji doći do porasta oboljelih kada se očekivao smiraj epidemije i stavljanje stvari pod kontrolu. Od našeg ponašanja zavisiće buduće odluke nadležnih organa”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je epidemiološka situacija u prethodnom periodu bila takva da se od 27. aprila krenulo sa relaksacijom određenih mjera, a od 1. maja predviđen je opušteniji i malo relaksiraniji režim kada je riječ o kretanju, nabavci, kupovini, dok bi ostale na snazi sve one mjere koje podrazumijevaju socijalnu distancu, ličnu zaštitu i zabranu okupljanja u grupama.

“Međutim, pratićemo situaciju kako će se sve to odvijati. Vrlo je moguće da ponovo dođe do pooštravanja mjera i da se neke stvari koje su relaksirane ponovo vrate. Nakon posljednjih podataka i porasta broja oboljelih, sigurno je da će doći do pooštravanja kazni za one koji ne poštuju takve mjere, koje će biti na snazi jedan duži period”, naglasila je Cvijanović za N1.

Ona je dodala da su zvaničnici RS-a bili optimisti, te da je Vlada namjeravala oko 11. maja da predloži da se ide sa ukidanjem vanrednog stanja.

“Do tada ima još dovoljno vremena da procijenimo stvari. Ja se i dalje nadam da će se to desiti, da će se steći pretpostavke i uslovi za tako nešto ali struka je ta koja će se slušati, jer organi sami ne donose odluke, niti kopiraju šta rade drugi. Naši stručnjaci veoma pažljivo prate situaciju i na osnovu njihovog stava donosićemo odluke. Trenutno imamo novi momenat, a to je da dva dana uzastopno imamo drugačiju sliku i situaciju u vrijeme kada bi trebalo da dođe do smiraja i o tome moramo da vodimo računa”, rekla je, između ostalog, Cvijanović.