Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Direktor Zavoda za javno zdravstvo

Pehar: Nikad neće biti moguće testirati sve one koji to žele

Davor Pehar (1)

Istakao je da su u Federaciji BiH hospitalizirana 74 pacijenta, od kojih je osam na respiratoru

U protekla 24 sata u Federaciji Bosne i Hercegovine testirane su 553 osobe, od kojih su 22 pozitivne na koronavirus, poručio je danas u Sarajevu član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar, javlja Anadolu Agency (AA).

“U protekla 24 sata u Federaciji Bosne i Hercegovine testirane su 553 osobe, od kojih su 22 pozitivne na koronavirus. Do današnjeg dana u FBiH ukupno su testirana 7.174 uzorka, pri tome je COVID-19 potvrđen kod 634 osobe”, rekao je Pehar.

Nešto češće, kako je kazao, COVID-19 registrovan je kod žena i to 53 posto, a kod muškaraca 47 posto.

“Posmatrano po kantonima, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu registrovano je 205 pozitivnih osoba na koronavirus, Tuzlanskom kantonu 82, Zapadnohercegovačkom kantonu 69, Sarajevskom kantonu 78, Zeničko-dobojskom 71, Unsko-sanskom 57, a Srednjobosanskom kantonu, Bosansko-podrinjskom u Posavskom imaju nešto povoljniju epidemiološku situaciju tako da imaju manje od 50 osoba kod kojih je potvrđen koronavirus”, rekao je Pehar.

Istakao je da su u Federaciji BiH hospitalizirana 74 pacijenta, od kojih je osam na respiratoru. Evidentirano je i 55 osoba koje su se oporavile, ne vode se u evidenciji pozitivnih na koronavirus.

“Od 25 potvrđenih smrtnih slučajeva, koje dovodimo u vezu sa koronavirusom, 14 je muškaraca i 11 žena. Pri tome je 64 posto umrlih u starosnoj skupini preko 65 godina”, naglasio je Pehar.

Poručio je da nikad neće biti moguće testirati sve one koji to žele, a takav pristup nije imala nijedna država.