Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Draško Jeličić

KS će dobiti 73 miliona eura za pomoć malim i srednjim preduzećima

drasko jelicic (1)

“Donatorski fond koji smo formirali puni se donatorskim sredstvima, najviše iz sredstava privrednika KS-a koji su osjetili da su u prilici i koji su vidjeli da iz svojih ranije stečenih sredstava imaju priliku pomoći najugroženijim

Ministar privrede Kantona Sarajevo Draško Jeličić rekao je danas su 73 miliona eura planirana kao grantovi malim i srednjim preduzećima od Evropske unije, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema njegovim riječima, u toku je provođenje kantonalnih kratkoročnih mjera koje će biti usmjerene prema turističkim djelatnostima koje su u ovoj kriznoj situaciji doživjele jako puno štete.

Jeličić je pojasnio da se radi o mjerama koje se u Ministarstvu provode putem javnog poziva koji je objavljen na stranici Ministarstva.

“Vrlo brzo će se početi s realizacijom kratkoročne mjere koja je planirana u Turističkoj zajednici KS-a. Dakle, uspostavljeni su kriteriji za realizaciju ove mjere koja će se provoditi putem javnog poziva i bit će usmjerena prema turističkim djelatnostima koje se tiču hotelijerstva, turističkih agencija i turističkih vodiča, a za koje znamo da su u ovoj kriznoj situaciji doživjeli jako puno štete”, rekao je Jeličić.

Potvrdio je da su već “završili neka rasterećenja koja se tiču privrednika i ta rasterećenja su bila jedan od paketa kratkoročnih mjera, a provodit će se tokom cijelog perioda dok traje opasnost od koronavirusa”.

“Donatorski fond koji smo formirali puni se donatorskim sredstvima, najviše iz sredstava privrednika KS-a koji su osjetili da su u prilici i koji su vidjeli da iz svojih ranije stečenih sredstava imaju priliku pomoći najugroženijim”, pojasnio je Jeličić.

Govoreći o sredstvima koja će biti na raspolaganju privredi KS-a, Jeličić je naglasio da će dio sredstava od MMF-a, dakle, od 300 miliona eura, biti namijenjeno i za Kanton Sarajevo.

“Sva će biti upotrijebljena u ove svrhe. Još jedna dodatna informacija jeste da će 73 miliona eura planirana kao grantovi malim i srednjim preduzećima od Evropske unije, ući u program srednjoročnih i dugoročnih mjera osnaživanja privrede Kantona Sarajevo”, dodao je Jeličić.