Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izvedeno više od 11 hiljada napada njemačkih desničara u ovoj godini

nsu

Broj napada radikalnih desničara ove godine u Njemačkoj povećan je na 11.312.

Iako je povećan broj napada, samo 151 osoba je privedena, a devet ih je uhapšeno.

Koordinator Udruženja Amadeu Antonio koje se bori protiv rasizma, Timo Reinfrank kazao je kako je broj napada prema strancima povećan za 40 posto u odnosu na proteklu godinu.

Reinfrank je za AA kazao kako Nacionalsocijalističko podzemlje (NSU) i njemu slične terorističke organizacije predstavljaju opasnost od nastanka novih terorističkih organizacija.

On smatra da se vrijeme u borbi protiv radikalnih desničara ne smije gubiti i da je potrebno poduzeti neophodne mjere.

Između ostalog, Reinfrank je ponudio nekoliko rješenja ovog problema, među kojima se nalazi formiranje specijalnih policijskih timova, veći broj tužilaštava koji će se baviti zločinima iz mržnje, angažiranje većeg broja policajaca i detaljnjije istraživanje slučajeva.

“Sve počinje pljuvanjem djece izbjeglica koja idu u školu. To je zapravo naš problem. Javnost ne shvata ozbiljno rasizam”, kazao je Reinfrank i dodao da se ovakve stvari shvataju ozbiljno tek kada neko od predstavnika vlasti bude žrtva takvog nasilja.

Predstavnica Ljevičarske partije u provinciji Thuringen Katharina Konig kazala je ove godine samo na izbjegličke kampove izvedeno više od 800 napada i da su policija i tužilaštva na federalnom nivou odavno trebale učiniti nešto po tom pitanju.

“Čista je sreća da niko do sada u ovakvim napadima nije smrtno stradao. Mislim da je samo pitanje trenutka kada će neko nastradati i to me mnogo zabrinjava”, kazala je Konig.